Dróntámadás: Washington megvédi a nemzetközi rendet, ha szükséges

2019. szeptember 17. 07:18

Trump háborús húrokat pendített meg egy sajtótájékoztatón.

2019. szeptember 17. 07:18

Úgy tűnik „hogy Irán áll a szaúdi olajmezők elleni támadás hátterében, de biztosan még nem állítanám” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában, ahol a bahreini trónörökös társaságában nyilatkozott az újságíróknak. Az amerikai elnök ugyanakkor kijelentette, „nagyon közel állnak” annak megállapításához, hogy ki a felelős a támadásért. „Ezt teljes bizonyossággal akarjuk megállapítani” – mondta.

Trump: Néha elengedhetetlen egy új konfliktus

Az amerikai elnök leszögezte: az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, bár felkészül, és megvan erre a katonai képessége. „A mienk a legerősebb haderő a világon” - szögezte le. „Nem akarok új konfliktusokat, bár igaz, ez néha elengedhetetlen” - fűzte hozzá.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Teherán cáfolja a felelősségét az ügyben, Trump emlékeztetett arra, hogy amikor Irán korábban lelőtt egy drónt, azt állította, hogy a gép az iráni légtérben járt. „Ez egy nagy hazugság volt, de ennek tudatában is ragaszkodtak a történethez. Most azt mondják, hogy semmi közük a Szaúd-Arábia elleni támadáshoz. Hát, majd meglátjuk” – mondta.

A Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztató előtt Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a kongresszusban szintén Iránt okolta a szaúdi támadásért, és azt hangoztatta, hogy ez nem maradhat következmények nélkül. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget is a cselekvésre.

Az egyik újságíró a Fehér Házban rákérdezett a Kim Dzsongun észak-koreai vezetőtől érkezett meghívásra, amelyről a dél-koreai sajtó adott hírt. Trump nem válaszolt arra, hogy Kim valóban meghívta-e őt, de leszögezte, hogy egyelőre nem áll készen egy újabb találkozóra. „Nem hiszem, hogy a mostani a legalkalmasabb pillanat arra, hogy Észak-Koreába utazzam” – mondta.

Irán fenyegeti a nemzetközi rendet

Washington megvédi a nemzetközi rendet, amelyet szerinte Irán fenyeget – közölte Mark Esper amerikai védelmi miniszter az elnököt megelőzően hétfőn a Twitteren. A tárcavezető „példa nélkülinek” minősítette a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen a hétvégén elkövetett támadást. Azt is közölte, hogy a mikroblog-bejegyzés előtt a Fehér Házban egyeztetett Donald Trump amerikai elnökkel a kialakult helyzetről.

Mark Esper konkrétumokat nem közölt a tanácskozásról, de elemzők emlékeztetnek rá, hogy Donald Trump vasárnap este bejelentette: az amerikai kormányzat „csőre töltve” készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után.

Kelly Craft, az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete hétfőn a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén azt közölte, hogy a Szaúd-Arábia elleni támadásért amerikai hírszerzési információk szerint „a felelősség Iránt terheli”. Hozzáfűzte: nincs bizonyíték arra, hogy a támadás jemeni területről indult volna.

A CNN hírtelevízió meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva tudni vélte: Washington hétfőn közölte „legalább egy közel-keleti szövetségesével”, hogy a támadás „valószínűleg” iráni területről indult. A televízió azonban az állítást alátámasztó bizonyítékokról nem tett említést.

Jim Risch, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke is Irán felelősségét vetette fel. „Irán továbbra is erőszakkal válaszol a diplomáciai erőfeszítésekre, s ez annak bizonyítéka, hogy a rezsim elutasítja a nemzetközi közösség felelős tagjaként történő cselekvést” – mondta a szenátor újságíróknak.

(MTI)
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. szeptember 19. 17:48
❝Trump: Néha elengedhetetlen egy új konfliktus❞ .. ami amennyire várt, annyira nem akar kirobbanni, hát rá kell segítenünk.
basatu
2019. szeptember 17. 19:57
Az usákok csak ne védjék a nemzetközi rendet,az a világ dolga! Ha háború t robbantanak ki minden usák elfog pusztulni! Ideje már hogy megtanulják nem diktálhatnak senkinek.
Derek Zoolander
2019. szeptember 17. 13:22
Milyen koszosak a képen azok a katonák ! Mikor fürödhettek utoljára ?
Tuskó Hopkins
2019. szeptember 17. 11:36
Szerintem jól jön Trumpnak egy kis háborúsdi az újraválasztások előtt. Mindenképp igyekszik kicsikarni valami nemzetközi konfliktust, amit akár meg is nyerhet. Bár szerintem simán nyerés nincs, beletörhet még a bicskája. Vagy csak a szokásos pofonosztás és érdekérvényesítés van, úgy, mint ahogy Venezuelát padlóra küldte. És láss csodát: Castro eltűntével (igaz, Obama idején kezdődött), Kuba is térdre kényszerült. Előbb kulturális, majd gazdasági felszabadítás (elnyomás) következik ott. Vegyes érzelmekkel néztem a Stones havannai koncertjét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!