Az izraeli államfőnek fel kell kérnie valakit a kormányalakításra

2019. szeptember 24. 08:58

Netanjahu hajlandó lenne egységkormány létrehozására, de Ganc nem hajlandó addig tárgyalni, amíg a Likud elnöke félre nem áll.

2019. szeptember 24. 08:58

Az izraeli államfő fogadta a választások után a két rivális párt jelöltjét – írja a Euronews.

Az egyikük Benjámin Netanjahu, a  jobboldali Likud elnöke, a másikuk pedig Beni Ganz, a centrista baloldali Kék-Fehér Szövetség vezetője, aki a hadsereg vezérkari főnöke is volt. A két jelölt minimális különbséggel végzett a választásokon.

Netanjahu hajlandó lenne egységkormány létrehozására, de Ganc nem akar addig tárgyalni, amíg Netanjahu vissza nem lép. Elmondása szerint nem fog úgy egyezkedni a Likuddal, hogy a jelöltjük ellen korrupciós eljárás folyik. Netanjahu visszalépésére nem igazán van esély, így a megismételt választásokon Avigdor Libermann szekuláris-nacionalista pártja, a Jiszráél Béténu lehet a mérleg nyelve.

Annak, akit majd az államfő – Reuven Rivlin – felkér, 28 napja lesz kormányalakításra. Amennyiben ez nem történik meg, a másik jelölt kap esélyt, ha ő sem jár sikerrel, ismét választást tartanak, de erre még nem volt példa Izraelben.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2019. szeptember 24. 12:52
Fiúk, már előrébb tartunk, frissítsetek......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!