Az Open Arms kapitánya állítja: robbanásközeli a helyzet a hajón

2019. augusztus 17. 15:23

A hajó fedélzetén 134 ember várakozik, többségük több mint két hete van a zsúfolt hajón. Egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

2019. augusztus 17. 15:23

Kritikus, robbanásközeli a helyzet a spanyol civil mentőhajó, az Open Arms fedélzetén, amely az olaszországi Lampedusa partjainál vesztegel – figyelmeztetett szombaton a hajó kapitánya.

Ez a bomba minden másodperccel közelebb kerül a robbanáshoz. Vagy valaki most átvágja a vörös vezetéket, és hatástalanítja, vagy az Open Arms fel fog robbanni” – húzta alá Marc Reig.

A hajó fedélzetén 134 ember várakozik, többségük több mint két hete van a zsúfolt hajón, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Az RTVE spanyol tévécsatorna riportjában kimerült és dühös embereket mutatott be, akik nem értik, hogy miért nem léphetnek ki a hajóból a látótávolságban lévő Lampedusa szigetére. A riport szerint az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket, és nagyon idegesek, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a hajó az eltelt 16 nap alatt nyugodtan elérhette volna Spanyolországot. Hat uniós tagállam, köztük Németország és Spanyolország is vállalta, hogy befogadják a hajón lévőket, akik egyelőre nem szállhatnak partra Olaszországban.

Szicíliától délre egy másik hajó, az Ocean Viking 356 emberrel a fedélzetén várja az engedélyt, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson.

(MTI)

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mia szösz
2019. augusztus 18. 20:50
Új fejlemény: Spanyolország ma felajánlotta, hogy náluk kiköthet a migránsokat szállító hajó. De a spanyol zászló alatt hajózó Open Arms ezt a lehetőséget nem kívánja igénybe venni(?!?!), mert az még öt napi út lenne(?) és a migránsok türelmetlenek. Ld.: https://www.welt.de/politik/ausland/article198731459/Spanien-bietet-Open-Arms-Hafen-an-Migranten-springen-ueber-Bord.html A német lap mind a kilencszázvalahány kommentelője csak hüledezik: a spanyol Open Arms tudja, hogy olasz kikötőbe nem futhat be, mégis több, mint két hete rostokol Lampedusa előtt. Azalatt bőven odaértek volna egy spanyol kikötőbe (ha már nem akarták Afrikában partra tenni a migránsokat). Igen ám, de az embercsempészek a migránsoknak olasz kikötőt ígértek. A szerződést be kell tartani... Az NGO hajó is nyilván csak akkor kapja meg a részesedését, ha a megrendelést teljesíti. Azért ragaszkodik csakazértis Olaszországhoz, mert onnan könnyebb eljutni az "ígéret földjére", azaz Németországba. (Spanyolországból is előbb-utóbb oda mennének, de közben vannak azok a fránya franciák, az az út hosszabb és macerásabb.) Mint tudjuk, a migránsok jól kezelik a kést, akkor is, ha nem türelmetlenek. Hja, NGO hajóskapitánynak lenni nem habostorta.
sors
2019. augusztus 18. 09:50
Majd, ha híre megy, hogy ezeken a hajókon ennyit kell várni, akkor legalább nem ezekkel fognak akarni jönni. Amúgy meg nem lehetne bevetni a haditengerészetet ellenük? Kiutasítás, ha nem mennek, akkor elsüllyesztés.
lynx
2019. augusztus 18. 08:45
Ki kell osztani néhány horgászbotot, még éhen ne haljanak...
formaegy
2019. augusztus 18. 08:34
Salvini: "16 nap alatt nyugodtan elérhette volna Spanyolországot. Hat uniós tagállam, köztük Németország és Spanyolország is vállalta, hogy befogadják a hajón lévőket" Ennyi! Nem érdekes? Nagyon jól tudják, hogy az olaszoknál nem köthetnek ki, mégis odamennek...., mint ahogyan az is, hogy ott áll a hajó hetekig, és eszükbe sem jut Spanyol.o., Francia.o., vagy éppen egy kis hajótúrával Német.o-ba menni... Az pedig, hogy már az afrikai felségvizeken felszedik őket és nem visszairányítják, mindent megmagyaráz! Borzalmas egy banda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!