Vizes vb: Milák, Hosszú és Burián is döntőzik szombaton

2019. július 26. 15:30

Cseh László viszont nem jutott döntőbe 100 pillangón, Telegdy hetedik 200 méter háton. Így teljesítettek pénteken a magyar úszók.

2019. július 26. 15:30

Telegdy Ádám hetedik lett 200 méter háton pénteken a kvangdzsui világbajnokság hatodik napjának egyetlen magyar érdekeltségű fináléjában. A pénteki elődöntőkből Milák Kristóf 100 méter pillangón, Hosszú Katinka és Burián Katalin pedig 200 méter háton jutott tovább.

Telegdy: Egy év teljes delfinkészülés következik

 A 23 éves Telegdy a fináléban a 7-es pályán elsősorban a fordulóknál került nagyobb hátrányba riválisaival szemben, végül 1:56.86-os idővel – egyéni legjobbjától (1:56.69 p) nem sokkal elmaradva – a hetedik helyen érintette a falat.

"Pár tizeddel jobbat szerettem volna, de ebben ennyi volt, teljesen kiúsztam magam" – nyilatkozta Telegdy, aki az MTI érdeklődésére hozzátette, a riválisok főként a víz alatt jobbak nála és ebben kell a legtöbbet fejődnie: „Nagyon csúnyán kikapok sajnos a fordulókban, ennek az egyik oka, hogy nem delfinezek olyat, mint például az amerikaiak, akik akár a harmadik ötven után is elmennek tíz métert a víz alatt. Most egy év teljes delfinkészülés következik."

Férfi 100 méter pillangón a 19 éves Milák Kristóf – két nappal azután, hogy 200 méter pillangón a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordját a múltnak átadva diadalmaskodott – a délelőtti előfutamban 51.42 másodperccel az amerikai Caeleb Dressel után a második legjobb időt úszta, míg a kilencedik világbajnokságán szereplő, ebben a számban Rióban ezüstérmes Cseh 51.88-cal hetedikként ment tovább.

Le Clos előtt ért falat Milák

Az esti elődöntőben Milák – aki két éve, a Duna Arénában 50.62-es országos csúccsal második lett ebben a számban – az első futamban a 4-es pályán a szám 2015-ös világbajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos mellett úszott, és 50.95-ös idővel elsőként érintette a falat. Dressel a második futamban Milák jóslatának megfelelően megdöntötte Phelps 2009-es, 49.82-es világrekordját, 49.50-nel ért célba. Cseh 51.86-os idővel végzett, ami összesítésben a tizedik helyre volt jó.

„Nagyjából ilyen időt szerettem volna úszni, jól sikerült, csak magamra figyeltem. Picit talán feszesebb és pörgősebb lehetett volna, de a kar jó volt. Készülök holnapra, nagyon kemény lesz. A fináléban csak Dresselre kell figyelni, amennyire lehet, tapadni kell rá és akkor a végén lesz, ami lesz" – nyilatkozta Milák.

Cseh: Két éve nem találom magam

„Gyenge volt, most már körülbelül két éve nem találom magam. Nem fáradtam el annyira, mint reggel, de nem is tudtam olyan gyorsan úszni, valami egyszerűen hiányzik" – mondta Cseh.

Női 200 méter háton Hosszú Katinka, a szám olimpiai és világbajnoki ezüstérmese 2:07.48 perces teljesítménnyel zárt az elődöntőben, míg a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Burián Katalin 2:09.40-gyel verekedte be magát a fináléba a másik futamból.

„Bizonyos dolgokat másképp szerettem volna csinálni a délelőtthöz képest, de pont azokat nem sikerült, a fordulók például megint nem voltak jók, ezeket rendbe kell tenni. Nem szerettem volna nagyon kint úszni, de így is benne leszek az éremcsatában, óriási harc lesz" – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, aki az ötödik leggyorsabb idővel csapott célba.

Burián: Mindent bele fogok adni

„A döntő miatt nagyon boldog vagyok, az idő miatt kevésbé, de a szerencse mellém állt. Nagyon sokat jelent számomra, hogy holnap este is úszhatok. Mindent bele fogok adni" – nyilatkozott a fináléba nyolcadik helyen bejutó Burián, aki szerint a változatos eredményeket elsősorban a fülledt levegő, és az abból adódó oxigénhiány okozza.

Az elődöntőben az amerikai Regan Smith 2:03.35 perces világcsúcsot úszott, ezzel honfitársa, Missy Franklin 2012-es 2:04.06-os idejét adta át a múltnak.

Nem sikerült a fináléba jutnia férfi 50 méter gyorson Lobanovszkij Makszimnak: a magyar versenyző az elődöntőben egyéni legjobbjától mindössze egy tizedre, 21.89 másodperces eredménnyel csapott célba, ezzel a 11. helyen zárt. A futam után elmondta, nagyon szeretett volna döntőt úszni, de most nem volt olyan formában, hogy ez sikerülhessen. Hozzátette, a célja az, hogy az olimpián már odaérjen a legjobbak közé.

A két elődöntős világcsúcs mellett egy a fináléban is megdőlt: az orosz Anton Csupkov 200 méter mellen 2:06.12-re javította a valaha volt legjobb eredményt.

Kép: Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás elődöntője után. MTI/Kovács Tamás

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. július 26. 18:13
Sok sikert nekik!
Kiscsillag
2019. július 26. 17:12
Tisztelet Cseh Lászlónak.
zakar zoltán béla
2019. július 26. 16:57
A sport mindenkié! A haza szintúgy! A kettő együtt örömöt ad! Akkor is, ha te végzed, s akkor is ha másoknak örülsz! Jó érzés ezeknek a magyaroknak együtt örülni!!!
Newman
2019. július 26. 15:51
Ti lesztek a LEGJOBBAK!!! KÖSZÖNJÜK!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!