Trump: Nagy győzelmet arattunk a fal ügyében

2019. július 27. 09:16

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság döntése értelmében a Pentagontól vonhat el összegeket Trump a határfal megépítésére. A testület 5:4-es arányban adott zöld utat a határzár finanszírozásának.

2019. július 27. 09:16

Donald Trump amerikai elnök átcsoportosíthat összegeket a határfal építésére a Pentagon (védelmi minisztérium) költségvetéséből – döntött az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság péntek délután.

A testület, amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét látja el, 5:4 arányban döntött amellett, hogy Donald Trump a Pentagon büdzséjéből csoportosítson át összegeket az amerikai-mexikói határon épülő fal építésére. A konzervatív bírók a kormányzat tervei mellett voksoltak, a liberálisak pedig ellene.

A kormányzat 2,5 milliárd dollárt (mintegy 733 milliárd forintot) kíván átcsoportosítani e célokra. A Pentagon korábban már beleegyezett a tervbe, de az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság – helyt adva a Sierra Club nevű környezetvédő szervezet és a határ menti közösségek egy csoportja közös perkérelmének – felfüggesztette a végrehajtást. A kormányzat a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet.

Elemzők Donald Trump elnök nagy győzelmeként értékelik az alkotmánybírósági döntést.

Maga az államfő Twitteren üdvözölte a döntést.

„Remek, nagy győzelem a fal ügyében (...) Nagy győzelem a határ biztonsága és a jogállam számára"; írta.

A bírósági határozat értelmében a Trump-kormányzat megkezdheti a déli határra tervezett fal építését.

(MTI)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. július 28. 06:13
Felmerült itt a Roger Waters nevű zenészből lett politikai aktivista (ami mellesleg egy jó indikátor arra, amikor zeneileg már kezd kifáradni-kifulladni valaki - egyáltalán nem egyedi esetről van szó ugyanis, sőt). Nos, az ő hitelességéhez, valamint ahhoz, hogy mennyire gondolja komolyan azt, amit akár korábbi dalszövegekben, akár frissebb állításokban írt/mondott, egy érdekes adalék: https://pge.sx/2LLOIjl
Akitlosz
2019. július 27. 19:41
Az ilyen alkotmánybíróságokat fel kellene oszlatni. Nem ez a konkrét döntés miatt az rendben van, hanem úgy általában azért, mert a bíróságnak nem kellene általános hatalmat adni a kormány, a parlament, az állam, a törvények felett. Konkrét emberek konkrét vitás ügyeiben kell a bíróságoknak dönteniek a törvények alapján. Tehát olyan államok feletti bíróságok mint például a strassburgi és a hágai rendben vannak, de az alkotmánybíróságok nagyon nem. A bíróság mint intézmény egyszerűen ugyan nem erre van kitalálva, nem ez a dolga.
OberEnnsinnen
2019. július 27. 15:43
"Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság... 5:4-es arányban adott zöld utat a határzár finanszírozásának." "5:4-es arányban" - szoro, de: Kavaneugh; fordul a kocka. Ha még 1-2 főbírót Donald kinevezhet, nyugodtabbak lehetünk.
zakar zoltán béla
2019. július 27. 12:52
EZ HELYES!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!