Rendőrök végeztek a kaliforniai lövöldözővel

2019. július 29. 07:52

Egy fokhagymafesztiválon dördültek el lövések, többen meghaltak. Egy embert még keresnek a hatóságok.

2019. július 29. 07:52

Nőtt az észak-kaliforniai Gilroy fokhagymafesztiválján történt lövöldözés áldozatainak száma: a legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint négyen haltak meg, köztük a feltételezett elkövető. A sebesültek száma tizenöt – mondta el Scot Smithee helyi rendőrfőnök egy helyi idő szerint vasárnap éjjel tartott sajtótájékoztatón.

A rendőrfőnök szerint az elkövető valószínűleg átvágta magát egy kerítésen, hogy behatolhasson a fesztivál területére. A vendégek fémdetektorokkal felszerelt ellenőrzőpontokon keresztül juthattak csak be a helyszínre. A tettes fegyverével lövöldözni kezdett, mire hatalmas pánik tört ki, és az emberek fejvesztve menekülni kezdtek.

A rendőrök egy percen belül válaszoltak a támadásra, és végeztek a férfival. Smithee elmondta: szemtanúk beszámolója alapján lehet, hogy a fegyveresnek egy bűntársa is van. A hatóságok nagy erőkkel keresik őt. Egyelőre nem világos, hogy ez a második személy is lőtt, vagy csak segítette az elkövetőt valamilyen módon – mondta a rendőrfőnök.

„A tanúvallomások alapján úgy véljük, hogy valamilyen módon egy másik személynek is része volt a merényletben, de még nem tudjuk, hogy miképpen” – jelentette ki Smithee, hozzátéve, hogy egyelőre nem tud további részleteket közölni a halott merénylőről vagy az áldozatokról. A CNN hírtelevíziónak a rendfenntartó szervek egyik illetékese megerősítette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei vizsgálják az ügyet. Rendőrök, tűzoltók és a mentőszolgálat emberei érkeztek a helyszínre.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó borzalmasnak nevezte a történteket. „Ma éjszaka Kalifornia Gilroy mellett áll” – írta a Twitteren. „Kormányom figyelemmel kíséri a helyzetet.” A San Franciscótól mintegy 180 kilométerre északra fekvő Gilroyban minden évben megrendezik a háromnapos fokhagymafesztivált, élelmiszer-bemutatókat, főzőversenyeket és zenés rendezvényeket tartanak. Évente százezernél több ember keresi fel a rendezvényt.

Az Egyesült Államokban gyakoriak a hasonló lövöldözések. A fegyverbirtokláshoz való jogot az amerikai alkotmány második kiegészítése biztosítja.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. július 30. 00:14
"Az Egyesült Államokban gyakoriak a hasonló lövöldözések. A fegyverbirtokláshoz való jogot az amerikai alkotmány második kiegészítése biztosítja." Talán ez a baj vagy legalábbis a jog túl laza értelmezése. Esetleg ha előtte legalább egy grafológussal véleményeztetnék a fegyvert birtokolni óhajtókat. Már annyi is segíthetne. A felelős, jogkövető emberek aránya a társadalomban, akikre nyugodtan lőfegyvert lehet bízni nem olyan magas. Jogosítványt is kaphat mindenki miközben nem kis részük notórius szabálysértő. Na Amerikában ugyanők még lőfegyvert is kapnak. Sz'al esetleg talán ki kellene egészíteni azt az alkotmányt azzal, hogy joguk van fegyvert birtokolni az arra mentálisan alkalmasaknak. Egyszerűen túl nagy ár valami "jogért" ennyi ember élete.
I_Isti
2019. július 29. 08:16
És nekem séróból tudni kéne, hogy mi a túró az a "fokhagymafesztivál"?
IV. Fawkes
2019. július 29. 08:12
Tűt a szénakazalban...
balbako_
2019. július 29. 08:11
Ég a gyomra a fokhagymától?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!