Leállítanak egy francia atomerőművet a hőség miatt

2019. július 23. 14:41

Az intézkedés nem okoz fennakadást az áramtermelésben.

2019. július 23. 14:41

Az országot érintő hőhullám miatt a francia villamossági művek, az EDF leállítja a Tarn-et-Garonne megyében található golfechi atomerőművet – írja a Le Monde. Szombaton hasonló okokból a Saint-Alban és a Bugey melletti atomerőművek reaktorainak teljesítményét is csökkentették.

A hőség különösen a folyóparti erőművek működését befolyásolhatja, mert be kell tartani a reaktorok hűtésére használt víz hőmérsékletére vonatkozó határértékeket. Ha túl meleg vizet eresztenek vissza a folyóba, az befolyásolhatja az ott élő halak szaporodását. Főként a Rhone folyó partján található tizennégy atomerőmű érintett, melyek közül négyet tavaly is leállítottak rövidebb időre. 

Az ehhez hasonló leállásoknak nincs nagy hatása a franciaországi áramtermelésre, mert nyáron egyébként is több energiát termelnek az országban, mint amennyit elfogyasztanak. A szombati teljesítménycsökkentés összesen 3% kiesést okozott az össznemzeti termeléshez képest.

A klímaváltozás miatt a jövőben nehezebb lesz a folyóparti atomreaktorok üzemeltetése. Franciaországban jelenleg 58 atomreaktor működik.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katiszen1991
2019. július 23. 22:06
Még jó hogy a "miénk" el sem készül.
IV. Fawkes
2019. július 23. 18:47
A franciák menetrendtartásra is használják a nukleáris blokkokat, az év során több reaktor is csak részlegesen, vagy egyáltalán nem működik. Sok országban ez túl nagy luxusnak számít, de a franciáknál francia (és nem utolsósorban állami) kézben van a teljes nukleáris energiaipari vertikum az uránbányászattól a fűtőelem-feldolgozásig, beleértve az erőmű-építést is.. Jelenleg a beépített nukleáris teljesítmény (63.1 GW) 61%-át, 38.7GW-ot használnak. Jelenleg (ebben a pillanatban) az áram 9%át gázzal termelik meg, amit nem nagyon szoktak, legfeljebb télen, ez arra utal, hogy időbe telik, amíg a relatíve rugalmatlan nukleáris reaktorokat beindítják, és azok stabilan áramot termelnek. https://www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&page=country&countryCode=FR&remote=true
balbako_
2019. július 23. 16:56
A felsorolt arányok érzékletesek a mi Paksunk amit fúrnak, faragnak lihegve és az 58 francia atomerőmű. Abból is egy folyón aminek vízhozama 1710m3/sec 16! atomerőmű van, míg nálunk a Duna vízhozama 6500m3/sec 1 atomerőmű de a mi Mekk mestereink ezt is sokallják.
kamasuka
2019. július 23. 15:58
A hőség miatt ... :D Persze, persze. :D Nálunk a ruszki technológiát meg nem érinti a hőség? Itt nincs meleg? Nem lehet, hogy a francia cucc egy szar?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!