Ismét a lengyel bíróságok függetlensége miatt aggódik az EU

2019. július 01. 16:11

Nem garantálja a bírói függetlenséget a lengyel legfelsőbb bíróság új fegyelmi kamarája az Európai Unió Bíróságának (EUB) főtanácsnoka szerint.

2019. július 01. 16:11
null

A testület működése nem biztosítja az uniós jog által megkövetelt bírói függetlenséget, mivel a tagjait megválasztó Nemzeti Bírói Tanács összetételét a végrehajtói és törvényhozói hatalmi ágak határozzák meg – áll Jevgenyij Tancsev véleményében. Ez a héten már a második eset, hogy kifogás éri a lengyel bíróságok működését az EU részéről: hétfőn az EUB a lengyel legfelsőbb bíróság tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatár-csökkentést minősítette az uniós jogba ütközőnek.

A két kérdés szorosan összefügg, mivel a fegyelmi kamara a bírák korai nyugdíjazásával kapcsolatos eseteket lenne hivatott kivizsgálni, és ezzel a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) által elindított igazságügyi reform fontos elemét képezi – mutat rá a Politico. Tancsev szerint a mód, ahogyan a legfelsőbb bíróság kijelöli a fegyelmi kamara tagjait, „olyan hiányosságokat mutat, amelyek veszélyeztethetik a végrehajtói és törvényhozói hatalommal szembeni függetlenségét.”

Leszek Mazur, a lengyel legfelsőbb bíróság elnöke szerint viszont az EUB főtanácsnokának véleménye „meglepő állításokat tartalmaz, amelyekkel nem értenek egyet”. Mazur hangsúlyozta, hogy a testület mentes mindenfajta politikai befolyástól, és arra is emlékeztetett, hogy Lengyelország szuverenitásának a megsértéséhez vezethet, ha a teljes EUB is magáévá tenné Tancsev főtanácsnok magánvéleményét, amely jelenleg még nem a testület hivatalos álláspontja. Az EUB-nak három hónap áll rendelkezésére, hogy kiadja hivatalos álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2019. július 02. 15:32
Az, hogy minden bíróság tele van a kommunizmusban kiképzett, megbízható elvtársakkal, plusz a sorosista lefizetett, újliberáltakkal, senkit nem zavar?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!