Így működik az embercsempészet a Földközi-tengeren

2019. július 01. 23:12

A Frontex videóra vette, ahogy a migránsokat kiviszik a nyílt tengerre és ott egy kis csónakban magukra hagyják. Mentőmellény sem jut mindenkinek.

2019. július 01. 23:12

„Várjunk csak! Miért vontat az a halászhajó egy üres csónakot a nyílt tengeren?” – kezdte a napokban közzétett facebook bejegyzését az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex).

A bejegyzésben arról számolnak be, hogy június közepén a Frontex repülőgépei egy gyanús halászhajót fedeztek fel, amely egy kisebb, fából készült csónakot hajót vontatott.

A hajó üres volt, de valami felkeltette az ügynökség szakértőinek figyelmét.

A Frontex drónjaival és repülőivel több órán keresztül megfigyelte a hajót, és valóban volt alapja a gyanúnak, ugyanis egyszer csak elkezdtek kiáramlani az emberek a fedélzetre. Egy embercsempész átugrott a kisebb hajóra arra buzdítva a migránscsoportot, hogy kövessék őt.

Amikor mind a 81 – legnagyobbrészt Bangladesből, Marokkóból és Líbiából érkezett – bevándorló átszállt a kisebb hajóra, az anyahajó leválasztotta azt és dél felé vette az irányt, míg a kis hajó Olaszország, közelebbről Lampedusa szigete felé indult.

A Frontex szerint ez egyértelmű példája az embercsempészek módszerének, amely szerint

A videón jól látható, hogy a zsúfolt fából készült hajóba szorult migránsok közül csak kevés embernek volt mentőmellénye, miközben egyedül maradtak a tenger közepén.

A Frontex figyelmeztette az olasz és máltai hatóságokat, valamint az EUNAVFOR Med.-et (Az Európai Unió a földközi-tengeri embercsempészet ellen indított katonai műveletének végrehajtóit).

Az olasz határvédelmi hatóságok együttműködésének köszönhetően a bevándorlókat szállító kisebb hajót az olasz vizeken elfogták, lefoglalták az „anyahajót”, és hét embert embercsempészet gyanújával letartóztattak. Jelenleg vizsgálják az ügyet.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mgyfree
2019. július 02. 18:13
Nahát a Frontex adatokat gyűjt, filmez, ez ám a határőrség menedzsel! Képzeljük el a 2. VH idején Sztálin elvtársnak így jelentenek: a németek áttörtek, de lefilmeztük őket, statisztikánk van hol és mennyien törnek majd át, mindent pontosan elemzünk Sztálin elvtár! Na mennyi ideig élt volna a jelentés tévő.
puszika
2019. július 02. 14:35
Már nem azért,DE A FRONTEX CSAK MOST FEDEZTE FEL EZT AZ ÉVEK ÓTA ALKALMAZOTT MÓDSZERT?? Ezek akarják ráncba szedni a migrációt?? Ami kínban született abban is hal meg/ki/!!
Shlomo Morel, egy igaz ember
2019. július 02. 13:51
Már elnézést, de miért nem lehet lelőni az ilyen hajókat? Mi sem szégyenlősködünk Gázában. Ha csak megközelíti egy gázai halász a határt, leszedjük. Senki se teheti ki a lábát Gázából.
luzitanxaver
2019. július 02. 10:06
Nahát, ki gondolta volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!