Iráni külügyminiszter: Washington hazudik

2019. június 20. 22:33

A politikus elmondta, hogy nem akarnak háborút, de elszántan megvédik egüket, földjüket és a vizeiket.

2019. június 20. 22:33

Az Egyesült Államok hazudik arról, hogy Irán nemzetközi légtérben lőtte le az amerikai felderítő drónt – közölte Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön a Twitter közösségi portálon, hozzátéve, hogy Teherán az ENSZ elé fogja vinni az ügyet. A tárcavezető egy későbbi Twitter-bejegyzése szerint a drón az Egyesült Arab Emírségekből szállt fel.

„Az amerikai drón 00:14-kor szállt fel az Egyesült Arab Emírségekből lopakodó üzemmódban, és megsértette az iráni légteret. A találat 04:05-kor érte Kuhmobáraknál” – írta egy későbbi Twitter-bejegyzésében csütörtökön Zaríf, aki koordinátákat is megadott. „Az amerikai drón egyes darabjait a mi területi vizeinken találtuk meg, ahol le lett lőve” – állította.

„Az Egyesült Államok gazdasági terrorizmust folytat Iránnal szemben, fedett műveleteket hajtott végre ellenünk, és most betolakodik a területünkre. Nem akarunk háborút, de elszántan megvédjük egünket, földünket és a vizeinket. Az ENSZ elé utaljuk ezt az újabb agressziót és bebizonyítjuk, hogy az Egyesült Államok hazudik a nemzetközi vizekről” – írta korábbi bejegyzésében Zaríf.

Az amerikai elnök nem sokkal ezt megelőzően reagált a történtekre. Irán nagyon nagy hibát követett el – hangsúlyozta Donald Trump a Twitter-oldalán.

Irán a nap folyamán lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját a Hormuzi-szoros felett. A teheráni vezetés szerint a gép iráni terület felett végzett felderítést, Washington viszont azt állítja, hogy a nemzetközi légtérben érte „indokolatlan támadás”.

Az Egyesült Államok és Irán között az Ománi-öbölben a múlt héten történt incidens óta erősödött a feszültség. Akkor két tankerhajót ért támadás, és Washington szerint ezért Teheránt terheli a felelősség.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
talmida
2019. június 21. 04:59
Az irániak lelőttek egy amerikai megfigyelő drónt, ami nemzetközi vizeken, 35km -re repült az iráni határtól. A drón pontos útvonala és helyzete bizonyíthatóan ismert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!