Művérrel öntötték le a párizsi Trocadérót a környezetvédők

2019. május 12. 15:20

Tiltakoznak a kihalás ellen.

2019. május 12. 15:20

Művért öntöttek a párizsi Trocadéro tér lépcsőire vasárnap a Lázadás a kihalás ellen nevű környezetvédő szervezet tagjai a biológiai sokszínűség gyorsuló csökkenése ellen tiltakozva. A fekete ruhába öltözött, többségükben fiatal aktivisták 300 liter vörös folyadékot öntöttek a lépcsőkre számos turista és rendőr szeme láttára.

A tüntetők „Lázadás a kihalás ellen” feliratú zöld transzparenseket és egy nagy fekete „Állítsátok meg a 6. kihalást” feliratú molinót tartottak kezükben, több perces némasággal tisztelegtek a kihalt fajok előtt, majd elkezdték a lépcső letakarítását.

A délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban őrizetbe vettek hat, magukat ugyanennek a szervezet tagjának valló embert vasárnap, amiért az éjjel a város központjában álló kereskedelmi és iparkamara épületének állványzatára egy „Chirac gyere vissza!” feliratú óriás transzparenst erősítettek, Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök, miniszterelnök, párizsi főpolgármester személyére utalva.

A rendőrség közlése szerint a hat embert mások testi épségének veszélyeztetése miatt állították elő, a transzparenst a tűzoltóság a reggeli órákban leszerelte.  Az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) szakértőinek legutóbbi, hétfői jelentése szerint a Földön élő 8 millió faj közül 1 milliót fenyeget a kihalás veszélye, sokakat a közeli évtizedekben.

A Lázadás a kihalás ellen franciaországi szervezete brit mintára szerveződött meg 2018 őszén, és erőszakmentes polgári engedetlenséget hirdet, hogy így kényszerítse a kormányokat és a vezetőket az általános éghajlat- és ökológiai változásra való reagálásra.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2019. május 13. 17:56
Tessenek először pl. az afrikai születésszabályozásért tüntetni. Ha továbbra is 50 évente megduplázódik a Föld lélekszáma, először megteszünk minden állatot ès növényt, azután egymást.
fogas paduc
2019. május 13. 11:18
Amióta az evolúció létezik, mindig volt kihalás. Amikor a kihalás megszűnik, az az evolúció kihalását jelentené.
Akitlosz
2019. május 12. 17:38
Talán nem kellene a setét embereknek túlszaporodniuk és akkor túlélhetne a többi földlakó is. Amennyivel több az ember - nem darabra, kilóra - annyival kevesebb a többi földlakó. Nem darabra, kilóra.
sersem4
2019. május 12. 15:55
Remélem újrahasznosítható, környezet barát művért használtak, amelyet nem fosszilis energia felhasználásával állítottak elő, és szállítottak a helyszínre, továbbá a feltakarítás során sem használtak sem kemikáliákat, sem műanyag zsákokat, amibe az eltakarított partikellékeket rakták...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!