Puccs zajlik Venezuelában, harmincheten megsebesültek

2019. április 30. 13:28

Katonai puccs zajlik az országban – erősítette meg Maduro venezuelai elnök munkatársa. Közben Guaidó ideiglenes elnök egy légibázison tűnt fel, ahol katonák kíséretében egy videón arról beszélt, itt az ideje a változásnak.

2019. április 30. 13:28

A RT hírtelevízió szerint puccs zajlik a dél-amerikai országban, beszámolójuk szerint a rendfenntartó erők páncélozott járművei fel-alá száguldanak a venezuelai fővárosban. A védelmi miniszter szerint Guaidó hazaárulást követett el, egy légibázis körül könnygázt vetettek be a hatóságok.

Egy videót hozott nyilvánosságra Twitteren Guaidó – számolt be a BBC az események kezdetéről. Az MTI szerint a néhány perces felvételen Guaidó társaságában – több egyenruhás férfi mellett – feltűnik Leopoldo López, az ellenzék egyik vezetője is, akit korábban házi őrizet alá rendeltek. López most azt mondta, hogy a hadsereg szabadította ki, és ő is arra szólította fel az embereket, hogy vonuljanak az utcára.

Leopold López ellenzékiek társaságában. MTI/AP Fotó

Mikroblog-bejegyzésében Guaidó kijelentette azt is, hogy nemsokára találkozni fog a hadsereg legfontosabb egységeivel, és elindítják „a szabadság hadműveletet”. Hozzátette, hogy jelenleg a caracasi La Carlota légi bázison tartózkodnak. „A nemzeti hadsereg meghozta a helyes döntést, és számít a venezuelai nép támogatására” – jelentette be.

Egyre több Guaidóhoz hű katonát látni Caracas utcáin

Később egy rádióinterjúban – amit a Caraoata Digital nevű venezuelai honlap szemlézett – azt mondta, hogy Maduro „ezentúl nem számíthat a hadsereg egészének a támogatására”. Szavainak erőteljes hangsúlyt ad az a videófelvétel, amin az látható, hogy kék szalagos-maszkos katonák ellenőrzőpontokat állítanak fel, vélhetően a légibázis környékén.

Egy másik felvételen az látható, hogy nagyobb, Guaidóhoz hű alakulatok látható Caracas egyik útján.

Az információs miniszter szerint kisebb katonai egységek árulást hajtottak végre. Jorge Rodríguez a felvételre reagálva saját mikroblog-felületén ezzel szemben leszögezte, hogy a kormánynak „csupán katonai árulók kis csoportjával” van dolga, akik puccsot akarnak végrehajtani. A védelmi miniszter szintén sietett bejelenteni, hogy az ország hadserege „szilárdan védelmezi az alkotmányt és a törvényes hatóságokat”.

Szerdára Guaidó előzőleg országos tüntetést jelentett be.

Washington kiáll az Operación Libertad mellett

Pompeo amerikai külügyminiszter arról tvittelt, hogy az Egyesült Államok kormánya  kiáll Guaidó mellett, és támogatják az Operación Libertadot. Úgy fogalmazott: „A demokráciát nem lehet legyőzni.”

John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Reuters szerint úgy fogalmazott, hogy a venezuelai fegyveres erőknek kötelességük a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés mellé állni.

A bolíviai elnök, Evo Morales kiállt Maduro mellett, és elítélte az általa szélsőjobboldalinak tartott államcsínyt. Szerinte külföldi érdekeket szolgálnak az események, és a „birodalom” egy újabb támadásának tartja a keddi történéseket.

Tüntetők közé hajtott egy páncélozott jármű

A tüntetők közé hajtott kedden a venezuelai Nemzeti Gárda (GNB) egyik páncélozott járműve a caracasi La Carlota légi támaszpont közelében, ahol korábban Juan Guaidó ellenzéki vezető bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy véget vessenek Nicolás Maduro elnök „hatalombitorlásának”.

A videofelvétel tanúsága szerint a tüntetők egy csoportja kövekkel dobálta és botokkal ütötte a GNB legalább két járművét, mire az egyik hirtelen éles fordulatot vett, és a tüntetők közé hajtott. Az ANSA olasz hírügynökség szerint legalább egy tüntető megsebesült.

A Reuters hírügynökség szerint a Guaidóhoz csatlakozó néhány tucat katona összecsapott a továbbra is Maduróhoz hű erőkkel a légi támaszpont közelében, ugyanakkor e harcok nem terjedtek ki egyéb területekre.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter Twitter-bejegyzése szerint a Maduróhoz hű erők egyik tagja megsebesült az összecsapásokban. Mint írta, Yerzon Jimenez Baez ezredes lőtt sebet szenvedett nyakmagasságban. Padrino az ellenzéki vezetést tette felelőssé az esetért.

Az AFP francia hírügynökség egy korábbi jelentése szerint a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik Guaidó felhívására utcára vonultak annak érdekében, hogy támogassák a Maduro elleni lázadásban részt vevő katonákat a La Carlota légi támaszpont közeli Altamira negyedben.

Maduro a nap folyamán meggyőződését fejezte ki, hogy továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására azt követően, hogy egy csoport egyenruhás csatlakozott az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, Juan Guaidó vezette felkeléshez. A venezuelai elnök teljes mozgósításra szólította fel a népet, hozzátéve: „Győzni fogunk”.

Padrino egy korábbi Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hadsereg "elkötelezett maradt a nemzeti alkotmány védelme és a törvényes hatóságok mellett". Hozzátette: az országban lévő katonai egységek jelentése szerint a katonai laktanyákban és támaszpontokon minden "normális".

Guaidó kedden egy videofelvétel tett közzé, amelyen egyenruhások társaságában bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy „véget vessenek Maduro hatalombitorlásának”. A dpa német hírügynökség szerint azok a katonák, akik Guaidó oldalára állnak, magukra csavart kék színű kendővel jelzik ezt.

A venezuelai parlament elnöke felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára Maduro távozását követelve. Percekkel később ezrek vonultak az utcákra, hogy kifejezzék támogatásukat Guaidónak. Mindeközben Diosdado Cabello, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke válaszul felszólította a kormány támogatóit, hogy vonuljanak az elnöki palotához, és védjék meg Madurót.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter kedden tagadta, hogy katonai puccskísérlet van folyamatban, és azzal vádolta Guaidót, hogy Washington utasítására cselekszik.

Harmincheten megsebesültek

Harminchét ember sebesült meg kedden a kormányellenes tüntetéseken a Caracas melletti La Carlota légi támaszpont közelében - közölte a Salud Chacao kórház a Twitteren. A Foro Penal emberi jogi szervezet közlése szerint kedden „legalább tizenegy embert” őrizetbe vettek.

Nicolás Maduro venezuelai elnök a nap folyamán  meggyőződését fejezte ki, hogy továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására azt követően, hogy egy csoport egyenruhás csatlakozott az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, Juan Guaidó vezette felkeléshez.

(MTI)

Cikkünk folyamatosan frissül!

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barba
2019. május 02. 15:22
Ami venezuela olaját illeti, a specialisták szerint olyan sürü, s magas értékü, hogy csak egy speciális finomító képes kibogozni. Valamilyen kkülönös véletlen folytán ezt az adu-ász finomítót az USAban köllött megépíteni, s az utóbbi, Maduro-korszakban nem igazán finomított, s a köznép babonás rémülettel még csak emlegetni sem meri. A szergejek és a kínaiak ezügyben fundálhatnak valamit, erre mehet ki az idöhúzás, s az amerikaiaknak a türelme sikamlósan végessé kezd válni; a kínaiak nem szaroznak a váratlan nagy projektekkel, elég a panamai problémákra gondolni, lassan megnyítják a szomszédban a Panama-2öt ...
hartnesz
2019. május 01. 15:50
A világ egyik legnagyobb olajkészletével 100 évig nem tudtak mit kezdeni, akkor ez van. Elveszi tőlük a háttérhatalom. Már Dél-Amerika fellegvára kellene hogy legyen Venezuela
sagirdilsiz
2019. május 01. 10:22
A világegyetem nagy építészének dicsőségére. Mi, a Délkelet-Grand Lodge képviselői, feltétel nélküli és erősen támogatjuk szeretett testvérünket, Juan Gerardo Guaidót,
august
2019. május 01. 06:55
Az, hogy szar helyzet van Venezuelában, az a valóság, de az is érdekes, hogy az egyik (olaj miatt) leggazdagabb országból hogyan lett az egyik legszegényebb régió, ja hogy nem tudják eladni az olajat, mert az ágazat közben állami monopólium lett? Vagy a gazdasági embargó miatt? ------- Egyébként hogy árnyaljuk kicsit a képet, a ma 10 ezrével meginduló migránskaravánok a jobb élet reményében éppen az amerikabarát országok kormányaik "alól menekülnek", akkor ez most hogy is van? Sehol nem fekete-vagy fehér, vagy a jó és a rossz harcát láthatjuk, sokan érvelnek manapság a "hibrid rezsimekkel, valójában a szövevényes politikai és gazdasági érdekek harca folyik, amit a világmédia az ideológiák harcára fordít le, ami még megbonyolítja a tisztánlátást. így teremtve közösségi támogatást szinte minden beavatkozáshoz, csakhogy egy idő után, mint Irakban, és Líbiába, sőt Ukrajnában is, előbb utóbb a meztelen érdekek, és a gazdasági haszon láthatóvá válik, csakhogy akkor már késő.. -Az ott élő milliók számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!