Francia muszlim vezető: A Notre-Dame országunk lelke

2019. április 16. 15:18

Adakozásra szólította fel a franciaországi muszlimokat a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa.

2019. április 16. 15:18

Együttérzésük kifejezésére és a Notre-Dame-székesegyház újjáépítését segítő pénzügyi hozzájárulásra szólította fel a franciaországi muszlimokat a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) és a lyoni mecset vezetője kedden.

A CFCM közleményében mélységes szomorúságának adott hangot, és testvéri együttérzéséről biztosította a keresztényeket egy nappal azután, hogy lángra kapott a Notre-Dame.

A katedrális „a kereszténység jelképe, a katolikus vallás szent helye, Párizs ékköve, Franciaország történelmének szíve és a világörökség része” - emlékeztetett a tanács.

A tragédiát követően a nemzetközi közösség együttérzéséről tett tanúbizonyságot, és számtalan ember ajánlotta fel hozzájárulását a székesegyház újjáépítéséhez. 

A Rhone Mecsetjeinek Tanácsát vezető Kamel Kabtane hangsúlyozta, hogy a térség muszlimjait megrendítette a szerencsétlenség.

„A párizsi Notre-Dame több mint vallási központ, országunk lelke” – mutatott rá. „Ez az a hely, ahol a franciák összegyűltek, hogy megünnepeljék történelmük legboldogabb pillanatait” – tette hozzá.

Ahmed at-Tajjeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja is mély szomorúságának adott hangot.

„Együtt érzünk franciaországi testvéreinkkel” – állt az al-Azhar hivatalos közleményében.

Hétfő este őszinte sajnálatát fejezte ki a tűzvész miatt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is, aki mikroblog-bejegyzésében a Notre-Dame-ot az emberiség egyetemes kulturális öröksége részének nevezte.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, hétfő kora este csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2019. április 17. 05:22
Tüzet mindig ember okozza, ha nem villámcsapás váltja ki. A tűz tehát ez esetben nem természeti csapás, mint az árvíz vagy a földrengés, mindig konkrét ember áll mögötte. (Még a parlagtüzeket hőség esetén is elhajított égésgyorsító anyag okozza) Vagy komoly mulasztás, gondatlanság, pl. igénytelen és ócska kivitelezői munka, ami a világ leghíresebb műemléke kapcsán felér egy terrorizmussal, avagy szándékosság és gyűlöletbűncselekmény áll a hátterében, ami tekintve, hogy Franciaországban vagyunk a templomfelgyújtó és rongáló fanatikusok országában (a közel 50 ilyen eset nagyon sok), abszolúte nem zárható ki. Egy biztos, a globális tömegtájékoztatás addig csűri-csavarja a manipuláció szálait, hogy sosem tudjuk meg, konkrétan melyik embertársunk okozta e szentély pusztulását. Valami kiégett biztosíték lesz a ludas. A muzulmán pap gesztusa fontos, kár, hogy a keresztény templomokat a muzulmánok így is előszeretettel pusztítják az ő országában, a 21. században.
realista
2019. április 16. 20:55
Bocsi a többszörözésért, de valami behülyült a mandinál.
realista
2019. április 16. 20:53
Az azért beszédes, hogy a zsidók részéről nem hallani hasonló gesztusról.
realista
2019. április 16. 20:53
Az azért beszédes hogy a sidók részéről nem hallani hasonló gesztusról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik