A Bayer és a Google finanszírozta az ALDE kongresszusait, Macron ezért nem szövetkezik velük

2019. március 12. 22:20

Kiderült: a Google, a Disney, a Microsoft és a Bayer pénzéből rendezték meg a liberális pártcsalád kongresszusait. Emmanuel Macron pártja erre hivatkozva bejelentette: nem lépnek velük szövetségre az EP-választások után.

2019. március 12. 22:20

Emmanuel Macron pártjának kampányfőnöke bejelentette: az En Marche nem szövetkezik a liberális pártokat tömörítő ALDE-val, miután kiderült, hogy a liberális pártszervezet a Bayer-Monsanto mezőgazdasági, vegy- és gyógyszeripari konszerntől kapott jelentős anyagi támogatásokat – adja hírül a Reuters.

A Monsantót Franciaországban gyakran bírálják, amiért génmódosított vetőmagokat és környezetszennyező-rákkeltő gyomirtókat dobott a piacra.

Stéphane Séjourné kampányfőnök kifejtette: nem szövetkeznek olyan szervezettel, ami efféle támogatásokat elfogad. Az ALDE válaszul rámutatott: a magánszponzorok támogatásait a kongresszusaik finanszírozására használták fel, „ezt azonban szerencsétlen módon úgy interpretálták, mintha aktív politikai befolyásolásról volna szó”. Hozzátették: a jövőben nem fogadják el az efféle adományokat. A Macron-párt kampányfőnöke erre reagálva kijelentette: tartják magukat a döntésükhöz.

Nem csak a Bayer támogatásait zsebelte be az ALDE: mint a 20minutes.fr rámutat, a tavaly novemberi kongresszusuk megrendezésére kaptak pénzt a Google-tól, a Disneytől, a Microsofttól is. Számítások szerint a vállalatok 2014 óta több mint 425 ezer euróval segíthették ki a pártcsaládot. Az európai szabályozások értelmében a pártok 18 ezer eurót fogadhatnak el cégenként. Az ALDE szerint csupán a párt költségvetésének 4 százalékát teszik ki ezek a támogatások. Franciaországban nem engedélyezett az efféle finanszírozás, Séjourné úgy véli: európai szinten is tiltani kéne, hogy vállalatok pártokat támogathassanak.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2019. március 13. 12:04
"Franciaországban nem engedélyezett az efféle finanszírozás." Jajj, hát értem már, hogy miért is akarnak Európai Egyesült Államokat. Mert ugye más európai államban sem engedélyezett az efféle finanszírozás. Persze ha EU-s szinten felülírják, akkor már más a helyzet.... Google-Microsoft-Disney-Bayer :))))) Szép kis csapat :)
adonyi29
2019. március 13. 11:13
Az persze nem világos, hogy az En Marche hány szavazatot fog kapni...
puszika
2019. március 13. 10:56
Vajon miért finanszírozhatták? Mit gondoltok Honjaim? EU bürokraták! NEM KELNE EL EGY VIZSGÁLAT?
tango47
2019. március 13. 09:24
Nahát! Azért ezt nem hittem volna Zsótiról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!