WSJ: Kína tárgyalásokat folytat a venezuelai ellenzékkel

2019. február 12. 21:36

Egy latin-amerikai szakértő szerint a Maduro-kormányzat bukása hasznára válhat Kínának.

2019. február 12. 21:36

Kína tárgyalásokat folytat a venezuelai ellenzékkel a latin-amerikai országnak nyújtott kínai kölcsönök jövőjéről – értesült a The Wall Street Journal. 

A lap információi szerint Kína aggódik a venezuelai olajiparnak nyújtott kölcsönei jövője miatt, mivel Caracasnak a kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint csaknem húszmilliárd dolláros adóssága van Pekinggel szemben. Ezért az elmúlt hetekben Washingtonban tárgyalásokat folytatott Juan Guaidó ellenzéki vezető képviselőivel.  A kínai külügyminisztérium a The Wall Street Journal megkeresésére nem kívánta kommentálni az értesüléseket. 

A lap megjegyzi: a kölcsönért-olajat típusú megállapodások – amelyeket Oroszország és Kína kötött Caracassal – már az előző venezuelai elnök, a néhai Hugo Chavez idején is „életmentő segítséget jelentettek Venezuelának”, de a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok Nicolás Maduro 2013-ban történt hatalomra kerülése óta gyengültek. A hozzá nem értő politika miatt ugyanis zsugorodott a venezuelai gazdaság teljesítménye és csökkent az olajkitermelés is. A latin-amerikai ország olajiparának helyzetét – a The Wall Street Journal értékelése szerint – tovább nehezítették az Egyesült Államok által januárban hozott büntető intézkedések is. 

A lap megszólaltatta Evan Ellist, aki Kína latin-amerikai kapcsolatainak szakértője. Ellis úgy vélte: „Kína felismerte a rezsimváltás lehetőségét Venezuelában és nem akar a rossz oldalon állni”. A szakértő szerint a Maduro-kormányzat bukása hasznára válhat Kínának, mert – mint fogalmazott – „Guaidó segíthet az amerikai szankciók eltörlésében és ezzel az olajkitermelés fellendítésében. Kína csak nyerhet Guaidóval”. 

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2019. február 13. 12:46
Zavaró repülés az MSM-től. Már megint előrángatnak egy "szakértőt", aki más nevében nyilatkozik. Az is érdekes lenne, ha Guaidó Washingtonban tárgyalna bárkivel is, ugyanis hivatalosan nem hagyhatja el az országot, ha jól emlékszem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!