Amerika újra teljében működhet, véget ért a patthelyzet

2019. január 25. 21:22

Magyar idő szerint péntek kora este megszületett a megállapodás az amerikai elnök és a demokraták között, így újra működhet a szövetségi kormányzat a rekordhosszúságú leállás után. A határfal építése azonban továbbra sem eldöntött, abban további tárgyalások várhatóak.

2019. január 25. 21:22

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken bejelentette, hogy aláírja a kormányzat működéséhez három hétre elegendő költségvetést, amit a Demokrata Párt javasolt. „Megállapodásra jutottunk, hogy véget vetünk a kormányzat részleges leállásának és újraindul a szövetségi kormányzat munkája” – fogalmazott Donald Trump. A megállapodásnak köszönhetően a részleges kormányzati leállás megszűnik, a kormányzati munka három hétre újraindulhat. A kormányzati alkalmazottak visszamenőlegesen megkapják elmaradt fizetésüket.

Ez idő alatt a kongresszusi vezetők folytathatják a tárgyalásokat az amerikai-mexikói határon építendő falról. A kormányzati munka újraindulását az elnök nem kötötte a falépítés azonnali finanszírozásához. Mike Pence alelnök és kormánytagok jelenlétében tartott beszédében Trump azt is bejelentette, hogy egy kétpárti bizottság megkezdi a tanácskozást a határbiztonság erősítéséről. Leszögezte, hogy nem tágít a határfal megépítésétől. Hangsúlyozta, hogy: „tényleg nincs más lehetőségünk, mint megépíteni egy hatékony falat, vagy acélkerítést. Ha nem sikerül erről korrekt megállapodásra jutni a kongresszussal, akkor február 15-én vagy ismét részlegesen leáll a kormányzati munka, vagy élni fogok a törvények és az Egyesült Államok alkotmánya biztosította hatalmammal és rendkívüli állapotot hirdetek ki.”

Trump bejelentésére azt követően került sor, hogy a szenátus republikánus és demokrata párti vezetői egyezségre jutottak a törvénytervezet tartalmában. Trump azt kérte Mitch McConnelltől, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjétől, hogy a törvényjavaslatot azonnal terjesszék elő a kongresszus egészének, azaz a képviselőháznak is.

Az amerikai szenátusban csütörtökön elbukott az a két javaslat, amely a részleges kormányzati leállás megszüntetését célozta. Az egyik javaslatot a republikánus szenátorok terjesztették elő, a másikat a demokrata párti politikusok. A demokraták javaslata február 8-ig biztosította volna a kormányzat működésének finanszírozását, és azt irányozta elő, hogy eközben a törvényhozók megkezdik a tárgyalásokat a falépítés költségeiről. Ezt a javaslatot a szenátus ugyan leszavazta, de a képviselőházban elfogadták. Ezt fogadta el pénteken Donald Trump is, bejelentve, hogy a teljes kormányzati munka nem február 8-ig, hanem február 15-ig folyik majd.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadakat terelő juhász
2019. január 25. 23:05
Trump egy nímand.
night watch
2019. január 25. 22:49
Amerika egy önjáró szervezet, az elnök többé-kevésbé egy decorum, az apparátus és a lobbik foglya. Árnyalatnyi változásokat képes elérni, amennyiben eléggé kitartó és ravasz, de nem képes a domináns erők ellenében kormányozni. Az, hogy egy Trump-féle bohóc a bábszinház porondjára tudott kerülni, mindennél jobban mutatja a rendszer lényegét.
Akitlosz
2019. január 25. 22:16
A fal sorsától döntő módon függ Trump elnökségének a megítélése. Akármit is tesz, ha nem lesz fal, akkor nem fogja a nagy amerikai elnökök között számon tartani a történelem. Falat ígért. Hát akkor építse! A demokratákra hiába vár, ők nem a maltert keverik neki, hanem a ... Abból meg nem lehet falat építeni.
turáni sólyom
2019. január 25. 22:04
Kényszer szülte kompromisszum! Trump meg fogja nyerni a falépítés vitáját, de ehhez időt kellett nyernie a demokraták ellen. Három hét múlva okosabbak leszünk.... Nekünk magyaroknak jó ez a huza-vona, mert ébren tartja a migráns témát, ami a májusi EU választást is meghatározza. Hasonlóan a Brexithez, ráhúzza a lepedőt Brüsszelre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!