Németország fékezi a Frontex bővítését

2018. december 10. 10:49

A német kormány ellenzi Dimitrisz Avramopulosz EU-biztos azon tervét, miszerint 2020-ra 10.000 főre növeljék a Frontex személyi állományát. Németország szerint a 2014–2020-as pénzügyi keretnek ez a lépés nem volt része, illetve a kezdeményezés az Európai Bizottság eredeti tervétől is eltér.

2018. december 10. 10:49
null

A német belügyminisztérium közleménye szerint „rendkívül ambiciózus” a Frontex bővítésének gondolata, ám nem reális cél. Úgy látják, hogy a 2020-ig tervezett költségvetés nem bírna el egy efféle létszámnövelést, továbbá sok tagállam nem is támogatja a felvetést. Rámutatnak arra is, hogy az Európai Bizottság eredetileg 2027-ig irányozta elő a keretszám növelését. Az időigényes folyamat kivitelezése inkább hosszabb távú stratégiaként jelent meg a Bizottsági tervezetekben, s nem úgy, mint egy ad hoc lépés a költségvetés időkeretének utolsó szakaszában. Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős EU-biztos azonban úgy látja, hogy a jelenlegi 1500 fős uniós határvédelmi ügynökség a személyi állomány kapacitáshiánya miatt nem tudja megfelelő módon elvégezni a feladatát. Avramopulosz szerint „minden EU-tagállamnak jobb határvédelemre van szüksége, és most gyorsan és határozottan kell cselekedni”.

Linda Teuteberg, az FDP politikusa egy interjú során elmondta, hogy a szövetségi kormány mindig azt hangsúlyozza, hogy komolyabb figyelmet kell fektetni Európa külső határainak védelmére, ám a Frontex bővítését mégsem támogatja. A képviselő szerint ez a kettősség roppant kínos. Az uniós határvédelmi ügynökség bővítése a bel- és igazságügyi tanács e heti ülésének napirendjén szerepel. Az ellenkező álláspontok miatt várható, hogy az EU soros elnöksége a tagállamok kritikái nyomán kompromisszumos javaslatot terjeszt majd elő. A Welt am Sonntag értesülései szerint azonban komoly változásokra is lehet majd számítani. A Frontexben szolgálóknak nemcsak a több ezer kilométer hosszú uniós külső határ mentén kell majd őrködniük, hanem felkérés alapján harmadik országok határvédelmében és a visszafordításokban is közreműködhetnének.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. december 19. 06:41
Furcsa, hogy az ember egy német döntést helyesel. Elszoktu nk az ilyesmitől. Semmit ENNEK a frontexnek. Ja, és Gé Szorosz hálózatainak sem ;-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!