Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását Marrákesben

2018. december 10. 10:34

Az ENSZ globális migrációs megállapodását, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt.

2018. december 10. 10:34

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását a marokkói Marrákesben hétfőn megkezdődött konferencián 164 ország támogatásával, több tagállam nyílt rosszallása és távolmaradása mellett.

A házigazda Neszer Burita marokkói külügyminiszter jelentette be, hogy a dokumentum kidolgozásában részt vevő 192 ENSZ-tagállam nagy többsége jóváhagyta a paktumot.

António Guterres ENSZ-főtitkár a tanácskozást megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: nem szabad engedni a félelemnek és a migráció kérdését övező hamis narratíváknak. A főtitkár szerint számos félrevezető információt terjesztettek a most jóváhagyott migrációs csomaggal kapcsolatban, amelyet Guterres a szenvedés és a káosz megelőzését szolgáló útitervnek nevezett. A nemzetközi közösség kollektív szégyenének minősítette, hogy 2000 óta útja során több mint 60 ezer migráns halt meg.

Az ENSZ globális migrációs megállapodását, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én a világszervezet közgyűlése előtt is szavazásra bocsátják.

A világszervezet országai még 2016 őszén egyeztek meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, a szövegéről pedig idén júliusban állapodtak meg. A paktum deklarált célja - a tagállamok jelenleg érvényesülő szuverenitásának kifejezett fenntartása mellett – a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

Az egyezmény – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – elfogadásának folyamatából időközben kilépett többek között az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, Szlovákia, illetve Magyarország is. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.

Az ENSZ-főtitkár arra kérte az egyezményt elutasító államokat, hogy gondolják újra döntésüket.

(MTI)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2018. december 10. 15:12
"A nemzetközi közösség kollektív szégyenének minősítette, hogy 2000 óta útja során több mint 60 ezer migráns halt meg." -------------- B+ Guteres, 2000 óta háborúk, felkelések terrortámadások miatt hányan haltak meg világszerte ?????????? Az kinek a szégyene ??
áfonya
2018. december 10. 12:48
Cáfolhatatlan tény... https://www.facebook.com/Fidesszel/photos/a.1865938463502103/1936040536491895/?type=3&theater
Orange79
2018. december 10. 12:29
Aki behódol az elpusztul. Genetikailag, kulturálisan és civilizációs szinten is. A megmaradás parancsa, az életösztön mindennél erősebb. Magyar Testvér, nézz gyermekeidre, szüleidre, a hazádra, gondolj az ősökre! Évszázadokon át hullott a vérünk legtöbbször egyenlőtlen küzdelemben valamilyen hatalom ellenében vagy épp mások érdekeiért de még mindig itt vagyunk, a csonka hazában, élünk és harcolunk ha kell. A globalista háttérhatalom forduljon fel, kinyalhatja a nemesebbik felemet! Ha halni kell hát hal az ember de szabadon, büszkén. Az utókor emlékezzen arra, hogy élt egy bátor nép a Kárpát-medencében, büszke nők és büszke férfiak.
Thorin
2018. december 10. 12:17
"hogy 2000 óta útja során több mint 60 ezer migráns halt meg." Ez az az adat ami nem jelent semmit magában, lássuk a tényeket kicsit tisztábban: Évente 55 millió ember hal meg, azaz 2000 óta mintegy nagyjából egy milliárd ember halt meg, ebből van 60K migri hulla. Azaz kevesebb, mint minden tízezredik halott migri. Sizntén 2000 óta van 240 millió migráns (ennyit a nincsenek milliónyian nyivákolóknak...), ami a 7-8 milliárd emberre vetítve minden 30-dik ember a világon, ha meghalt egy milliárdot akkor is csak minden 40-dik, amiból levonható a következtetés, hogy a migrik várható tűlélése nagyobb, mint a világ átlaga (nem meglepő, egészséges fiatal felnött férfiak, akiket a fél világ támogat, hogy a fenébe ne lenne jobb a várható tűlélésük.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!