Szászországi miniszterelnök: „Nem volt csőcselék és hajtóvadászat" Chemnitzben

2018. szeptember 05. 16:48

Michael Kretschmer továbbá sürgette, hogy a német politika teremtsen pártpolitikai oldalakat átívelő egyetértést a migrációs politikában.

2018. szeptember 05. 16:48

Nem volt csőcselék és hajtóvadászat vagy pogrom Chemnitzben – jelentette ki Michael Kretschmer, a németországi Szászország tartomány miniszterelnöke szerdán a drezdai tartományi gyűlésben (Landtag) az utóbbi napokban lezajlott chemnitzi tüntetésekkel kapcsolatban.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a tüntetéseket kiváltó emberölés áldozatának emlékére egyperces néma tiszteletadással kezdett ülésen hangsúlyozta, hogy a Chemnitzben történteket csak akkor lehet feldolgozni, ha az általánosítás helyett a tárgyilagosság nyer teret. Így tudomásul kell venni, hogy nem a többséget képviselik mindazok, akik erőszakoskodtak, gyűlölködtek, vagy éppen náci üdvözlésre lendítették karjukat a hatóságok gyanúja szerint az országba menedékkérőként érkezett emberek által elkövetett bűncselekmény miatt tartott demonstrációkon. Ezek a tüntetők szélsőjobboldaliak voltak, a szélsőjobb pedig a német „társadalmat fenyegető legnagyobb veszély" – mondta a tartományi kormányfő, hozzátéve, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt a tüntetéseken betöltött szerepe révén „a jogrenden kívülre helyezte magát".

Az AfD – amely a napokban az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalommal tüntetett Chemnitzben – a német társadalom megosztására és a szélsőségek felerősítésére törekszik – mondta Michael Kretschmer. Hangsúlyozta, hogy az AfD nem alternatívát kínál Németországnak, hanem „Németország alternatíváját" akarja felépíteni, és ezzel a törekvéssel szembe kell szállni.

Azzal kapcsolatban, hogy a tartomány és benne Chemnitz a volt NDK területén fekszik, a politikus kiemelte: nem szabad lenéző módon, a folyamatokat nyugatról szemlélve ítélkezni a kelet-németországiak felett, mert az új tartományok a német társadalom „szeizmográfjai", olyan helyek, amelyeken megmutatkoznak az egész országban kibontakozó változások. Aláhúzta, hogy a tartományi kormány már az ország újraegyesítése óta, a kilencvenes évek elejétől kezdve küzd a szélsőjobb ellen, de ez nem lehet egyedül a kormány feladata, a szélsőjobb eszméit „a társadalmi középből kiindulva" kell elutasítani.

Michael Kretschmer sürgette, hogy a német politika teremtsen pártpolitikai oldalakat átívelő egyetértést a migrációs politikában. Ennek a konszenzusnak a bűnelkövetővé váló menedékkérők elleni hatékony fellépést biztosító szabályokra is ki kell terjednie, ezért az eddiginél gyorsabban kell hozzáigazítani a jogszabályi környezetet a változó körülményekhez – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy a Chemnitzben történt erőszakos cselekmények jellemzésére Angela Merkel kancellár és szóvivője, Steffen Seibert is használta a hajtóvadászat kifejezést, a kancellár szerdán Berlinben egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nyilvánosságra kerültek felvételek, amelyek „nagyon világosan mutatják a gyűlöletet és azt, hogy ártatlan embereket üldöznek". „Az ilyen cselekményektől el kell határolódni, éppen ezt tette Seibert úr, és én is"– mondta Angela Merkel. Az ügyeletes helyettes kormányszóvivő, Ulrike Demmer szintén Berlinben tájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: a szövetségi kormány nem kíván a szavak jelentése körüli, „szemantikai vitákba" bocsátkozni.

Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra egy 35 éves német állampolgárt késeltek meg. A bűncselekménnyel három férfit gyanúsítanak, mindhárman menedékkérőként érkeztek az országba, ketten előzetes letartóztatásban vannak, a harmadikat körözik. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett a szászországi városban. A gyilkosság napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. szeptember 05. 21:27
MOCSOK
briganti
2018. szeptember 05. 18:50
He-he-he....ugyan....álprobléma.
Akitlosz
2018. szeptember 05. 18:16
"az AfD nem alternatívát kínál Németországnak, hanem „Németország alternatíváját" akarja felépíteni, és ezzel a törekvéssel szembe kell szállni." Na eddig tartott a pártpolitikai oldalakon átívelő fene nagy egyetértés.
Akitlosz
2018. szeptember 05. 18:15
"Michael Kretschmer továbbá sürgette, hogy a német politika teremtsen pártpolitikai oldalakat átívelő egyetértést a migrációs politikában." Aztán úgy konkrétan mégis milyen lenne ez az egyetértés? A politikusok szeretnek összefogásról, meg "nemzeti konszenzusról2 hadoválni, mert az jól hangzik, népszerű. Aztán persze konkrétumig soha nem jutnak el. Ráadásul, ha mégis létezne ilyen egyetértés, akkor az a többpártrendszer értelmét és hasznát kérdőjelezi meg. Mégis minek akkor annyi párt, ha úgyis egyetértenek? Akkor végképpen csak szemfényvesztés a választásosdi, ha még látszólag sem kínálnak alternatívákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!