Mistura: Erdogan és Putyin megakadályozhatja a vérontást Szíriában

2018. szeptember 04. 18:08

Elkerülhető a vérontás a lázadók uralta északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amennyiben a török és az orosz elnök sürgősen leül tárgyalni – jelentette ki kedden az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja Genfben.

2018. szeptember 04. 18:08

Elkerülhető a vérontás a lázadók uralta északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amennyiben Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök sürgősen tárgyal a helyzet rendezéséről – jelentette ki kedden az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja Genfben.

Staffan de Mistura hangsúlyozta, a Moszkva és Ankara zajló megbeszélések jelenthetik a kulcsát annak,  hogy elejét tudják venni a damaszkuszi rezsim készülő offenzívájának. A diplomata ugyanakkor megjegyezte, hogy a kedden a térségben végrehajtott hat légicsapás inkább arra utal, hogy nem jól haladnak az egyeztetések.

Sajtójelentések szerint a szíriai kormány legkorábban szeptember 10-én indíthatja meg a támadást, kivárva a pénteki teheráni iráni-orosz-török csúcs eredményeit.

Mistura mondván, hogy "szorít az idő" felszólította az orosz és a török vezetőket, egyeztessen telefonon még azelőtt.

Mistura a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az elkövetkező heteket a szíriai rendezésről szóló intenzív konzultációknak fogják szentelni, különös tekintettel a közel-keleti állam új alkotmányának kidolgozásával megbízott bizottság megalakítására. 

Pontosította, hogy szeptember 10-11-én  találkozik az „asztanai hármas" (Irán, Oroszország és Törökország) képviselőivel, 14-én pedig Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Jordánia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok képviselőivel  fog egyeztetni, de találkozni  kíván az Európai Unió és az Arab Liga delegációjával is.

Az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja szeptember 20-án készül jelentést tenni a világszervezet Biztonsági Tanácsában a politikai folyamatról.

Mistura nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy  az esetleges idlíbi offenzíva nem fogja-e beárnyékolni a tárgyalásokat. „Továbbra is úgy hiszem, hogy a politikai folyamat nem válhat az események foglyává. Ellenkező esetben mindig lesz indoka a halasztásnak" – vélekedett az ENSZ-diplomata.

Idlíb nagyrészt szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. Jelentések szerint a tartományban mintegy hárommillió civil mellett közel 10 ezer fegyveres van. A lakosság nagyjából fele Szíria más térségeiből érkező menekült az ENSZ szerint. A szíriai kormányerők korábban Idlíbbe szállították azokat a felkelőket, akik ugyan megadták magukat, de nem voltak hajlandóak a szíriai kormány fennhatósága alatt élni.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. szeptember 05. 15:28
Tessek inkabb Sziria teruleti integritasaert aggodni, meg elitelni az amerikaiak Idlib-i agresszios tevekenyseget.
pitypang1125
2018. szeptember 04. 21:54
Egyenesen allah színe elé kellett volna őket küldeni, nem pedig más területre! Már régen vége lenne az egész bohózatnak.
békalepcse
2018. szeptember 04. 19:02
Micsoda embertelen bánásmód! Idlibbe szállították, akik nem voltak hajlandóak demokráciában élni. Most megint megadják magukat és az euban fognak kikötni.
matykox
2018. szeptember 04. 18:55
Na, még egy ENSZ-hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!