Vegyifegyver-támadásokat szerveznek a britek és a szíriai dzsihadisták az oroszok szerint

2018. augusztus 25. 11:43

A céljuk az, hogy ürügyet szolgáltassanak a nyugati országoknak és az Egyesült Államoknak arra, hogy rakétatámadásokat indíthassanak – jelentette ki az orosz védelmi tárca szóvivője.

2018. augusztus 25. 11:43

Dzsihadisták közreműködésével vegyifegyver-támadásokat szerveznek Szíriában a brit titkosszolgálatok aktív részvételével csak azért, hogy ezzel ürügyet szolgáltassanak a nyugati országoknak és az Egyesült Államoknak arra, hogy rakétatámadásokat indíthassanak – jelentette ki szombaton újságírók előtt Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője.

A tábornok szerint a provokációt a Hajat Tahrír as-Sám terrorszervezet (az egykori an-Nuszra front) fegyveresei hajtják végre, és erre készülve, nyolc tartály klórgázt szállítottak Idlíb tartományba. „A brit titkosszolgálatok aktív részvételével végrehajtandó provokáció a soron következő ürügy lehet arra, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország rakéta- és légitámadást intézzen szíriai állami és gazdasági létesítmények ellen" – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség a tábornokot.

Konasenkov hozzátette, hogy ezzel a céllal néhány napja a Perzsa-öbölbe érkezett a The Sullivans amerikai torpedóromboló, a fedélzetén 56 cirkálórakétával, a katari al-Udeid légi támaszpontra pedig egy B-1B amerikai hadászati bombázót vezényeltek 24 levegő-föld cirkálórakétával. A szóvivő szerint Washington és szövetségesei soron következő agresszív lépését készíti elő az is, hogy augusztus 22-én az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország magas rangú képviselői „minden alap nélkül" kijelentették, hogy „a lehető leghatározottabban" reagálnak, ha a szíriai kormány vegyi fegyvert vet be.

„Ily módon a nyugati országok szándékai, eltérően a nyilvánosság előtt tett kijelentéseiktől, a helyzet kiélezésére és a szíriai békefolyamat megszakítására irányulnak" – fogalmazott az orosz védelmi tárca szóvivője.

2017-ben az Egyesült Államok Tomahawk robotrepülőgépekkel támadta a szíriai légierő sairati légi támaszpontját, ahonnan az Idlíb tartománybeli Hán Sejkún település elleni vegyifegyver-támadást végrehajtó harci gép felszállt. 2018 áprilisában az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül – az orosz külügyminisztérium adatai szerint – több mint 100 rakétát lőtt ki egy damaszkuszi kutatóintézetre, a köztársasági gárda törzsére, a légvédelmi erők támaszpontjára, több katonai repülőtérre, katonai raktárakra. A három ország a támadást a Damaszkusz közeli Dúma elleni vegyifegyver-támadással indokolta.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. augusztus 25. 21:05
Ismét letartóztatták Alekszej Navalny ellenzéki politikust: https://vilagpanorama.hu/2018/08/25/ismet-letartoztattak-alekszej-navalny-ellenzeki-politikust/
Valandil
2018. augusztus 25. 19:16
A Dúmai (Douma) támadásról (ami után az usákok rakettáztak) valamiért nem sivalkodik a haladár sajtó: https://www.opcw.org/fileadmin/OPCW/S_series/2018/en/s-1645-2018_e_.pdf Érdekes részlet: "No organophosphorus nerve agents or their degradation products were detected, either in the environmental samples or in plasma samples from the alleged casualties."
Világpanoráma
2018. augusztus 25. 18:51
Merkel segítséget nyújt Azerbajdzsánnak: https://vilagpanorama.hu/2018/08/25/merkel-segitseget-nyujt-azerbajdzsannak/
békalepcse
2018. augusztus 25. 15:37
Valójában revansot szeretnének venni a Szíriában elszenvedett kudarcért és védelmi akcióra kényszeríteni az oroszokat, bemérhessék az Orosz technológiai fölényt biztosító orosz berendezéseket. Akkora fölényben vannak az oroszok, hogy ilyen helyi konfliktusokkal tud az amcsi hadvezetés információkhoz jutni. Egyhamar nem is lesz vége a háborúnak, mert nem nyugszanak bele a csúfos vereségbe, ami csak annyi, azt csinálhatták szíriában csak, amit az oroszok megengedtek nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!