Tovább gyűrűznek a Jeremy Corbyn körüli antiszemitizmus-vádak

2018. augusztus 04. 10:41

Ezúttal a Guardian hasábjain próbált választ adni a brit Munkáspártot ért antiszemitizmus-vádakra a párt elnöke. A botrány oka, hogy Jeremy Corbyn házigazdája volt egy olyan rendezvénynek, amelyen az egyik felszólaló a nácizmushoz hasonlította Izrael politikáját.

2018. augusztus 04. 10:41

A brit Munkáspárt vezetője elismerte, hogy az antiszemitizmus „valós probléma” a soraikban, de határozottan visszautasította az arról szóló vádakat, hogy a Munkáspárt fenyegetést jelent a nagy-britanniai zsidó közösségre. Jeremy Corbyn péntek este a The Guardian című lap internetes kiadásában megjelent írásában ígéretet tett az antiszemitizmus párton belüli felszámolására.

Vannak hibák

Az ellenzék legfőbb parlamenti erejét adó párttal és vezetőjével szemben a héten merültek fel újabb antiszemita vádak. Kiderült egyebek között, hogy Jeremy Corbyn 2010-ben házigazdája volt egy olyan rendezvénynek, amelyen az egyik felszólaló a nácizmushoz hasonlította Izrael politikáját.

Pénteken közzétett cikkében a Munkáspárt vezetője elismerte, hogy a párt „nem alkalmazkodott megfelelően” az antiszemitizmus nemzetközileg elfogadott fogalmához, és ez aggodalmakhoz vezetett. Keményen elhatárolódott azoktól, akik az „antiszemitizmus mérgét” terjesztik. Mint fogalmazott, nem az ő nevében teszik, és az ilyen embereket nem sorolja a támogatói közé, nincs helyük a mozgalomban.

Az őt ért leghevesebb bírálatok közül többet is elismerve kijelentette, hogy a pártnak nagyobb empátiát kell mutatnia, gyorsabban kellett volna reagálnia és többet kellett volna egyeztetnie a zsidó közösséggel.

Túlzó vádak?

„Túlfűtött retorikának” nevezte viszont, hogy júliusban három brit zsidó lap egybehangzóan kijelentette, hogy egy általa vezetett kormány „létében fenyegetné” a zsidók 300 ezres közösséget. Mint fogalmazott, a párt semmiféle veszélyt nem jelent az országban élő zsidókra, egzisztenciális fenyegetést pedig végképp nem. Hozzátette, világéletében a multikulturális társadalom erejének elismeréséért küzdött, Nagy-Britannia pedig nem lenne ugyanaz a zsidó közösség nélkül.

A legfrissebb bírálatokra reagálva azt írta, ha az Izraellel vagy annak politikájával kapcsolatos ellenérzéseket rasszista módon fejezik ki, azt számon kell kérni. Vannak viszont olyan nem cionista vagy anticionista zsidók, akiket nem szabad antiszemitának nevezni egyszerűen azért, mert nem követői a cionista tradíciónak. Emlékeztetett arra, hogy a brit Munkáspárt a kétállami megoldás híve a palesztin-izraeli konfliktus rendezésében.

Nem a Munkáspárt jelenti a fő veszélyt

Úgy vélekedett, hogy a szélsőjobboldal felemelkedőben van szerte Európában és Észak-Amerikában. Felhívta a figyelmet az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, főleg iszlámellenes megmozdulásairól ismert szélsőjobboldali csoportot vezető Tommy Robinson támogatóira, akiktől náci karlendítések látható London utcáin, egyaránt fenyegetve a fekete, a muszlim és a zsidó közösségeket. „Ez egyértelmű veszély” – fogalmazott.

Jeremy Corbyn cikkét jelentős erőfeszítésként értékelték a kommentárok arra, hogy a Munkáspárt enyhítsen a héten őt ért bírálatok nyomán nehézzé vált helyzetén. 

A pártvezető a tervek szerint péntek este beszédet mondott volna a londoni Zsidó Múzeumban, de a szervezők lemondták a rendezvényt.

Zsidó szervezetek részéről csalódással fogadták Corbyn sorait, és úgy fogalmaztak, elfogyott a bizalom, tettekre, nem pedig szavakra van szükség. 

(MTI)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik