Pompeo: Iránnak normális államként kell viselkednie

2018. augusztus 06. 08:50

A perzsa államnak óriási változtatásokat kell tennie, hogy megszabaduljon a szankcióktól – nyilatkozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

2018. augusztus 06. 08:50

Az Egyesült Államok teljes mértékben érvényesíttetni fogja az Irán elleni szankciókat – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este az alaszkai Anchorage-ben – szingapúri útjáról visszatérőben az Egyesült Államokba – az őt kísérő újságíróknak. 

Az amerikai diplomácia vezetője a kedden életbe lépő amerikai szankciókra utalva leszögezte: a büntetőintézkedések az iráni „rosszindulatú tevékenységek visszaszorítására tett amerikai erőfeszítések fontos elemei". Pompeo szerint Iránnak „óriási változtatásokat" kellene tennie ahhoz, hogy megszabaduljon az amerikai szankcióktól. „Normális országként kell viselkedniük" – fogalmazott. A miniszter utalt az egyes iráni városokban lezajlott tüntetésekre is, és úgy vélte, hogy az irániak nem az Egyesült Államokkal elégedetlenek, hanem a saját politikai vezetőikkel, akik kudarcot vallottak gazdasági ígéreteik teljesítésében. Majd hozzátette: Donald Trump elnök egyértelműen nyilvánvalóvá tette, hogy az Egyesült Államok azt akarja, az irániak hallathassák hangjukat azt illetően, hogy kik legyenek a vezetőik. 

Az Egyesült Államok az idén májusban egyoldalúan felmondta a 2015-ben kimunkált többhatalmi iráni atomalkut és augusztus 6-tól az iráni gazdaság több szektorát, november 4-től pedig energetikai ágazatát sújtja büntető intézkedésekkel.   Haszán Róháni iráni elnök a múlt héten törvényellenesnek nevezte, hogy az amerikai elnök felmondta az atomalkut, egyúttal leszögezte, hogy Teherán nem fog meghajolni az ország olajexportjának megfojtását célzó amerikai törekvések előtt.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2018. augusztus 06. 10:40
Irán igazából teokrácia, mert a végső hatalom a legtekintélyesebb ayatollahok ( Örzők Tanácsa) kezében van, előtte meg kemény diktatúra volt a Sah és kedves papája alatt. Szaud Arábia meg a Királyi Család zsebében van. Most melyik normális? Az európai gyakorlat szempontjából nyilván egyik sem....
oskar
2018. augusztus 06. 10:00
Szaúd Arábiával miért nem teszik ezt? Vagy, miért normális az egyik és miért nem a másik?
Tüke66
2018. augusztus 06. 09:51
Bizonyára normális állam lenne, ha ti békén hagynátok őket! (Nemrég beszélgettem egy olyan hazánk fiával, aki hosszabb ideig tartózkodott Szíriában és más közel-keleti országban is. Elgondolkodtató volt amiket mondott. Miért hiszi ez a dölyfös nyugat, hogy ők a világ legjobb teremtményei?)
Esvány
2018. augusztus 06. 09:48
Az USA egy latorállam, amelyik fittyet hány a nemzetközi jogra és szerződésekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!