IOM: Krízisponthoz érkezett a dél-amerikai menekültválság

2018. augusztus 27. 10:32

Az IOM szóvivője szerint „a venezuelai menekültválság ahhoz hasonló krízisponthoz ért, mint amelyet 2015-ben a mediterrán útvonalon láttunk”.

2018. augusztus 27. 10:32

Joel Millman, az ENSZ - International Organization for Migration (IOM) szóvívője a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy „a venezuelai menekültválság ahhoz hasonló »krízisponthoz« ért, mint amelyet 2015-ben a mediterrán útvonalon tapasztaltunk”. 

A Venezuelában uralkodó állapotok menekültválságot generáltak a régióban, 2014 óta kétmillióan hagyták el az országot. Peru szombaton vezetett be a szigorúbb határvédelmi rendelkezést, amely előírja, hogy kizárólag érvényes útlevél felmutatásával lehet belépni a területére, a személyi igazolvány már nem elegendő. Ugyanezt a rendelkezést Ecuadorban is megkísérelték bevezetni, de az ottani bíróság elkaszálta, mivel szerintük sérti a nemzetközi egyezményekben foglalt szabad mozgás és tartózkodás jogát. 

A két befogadó ország polgárai vegyes fogadtatással élik meg a menekültválságot. Gianella Jaramillo, aki egy egy határhoz közeli boltot üzemeltet úgy fogalmazott: „egyrészt sajnáljuk a venezuelai embereket, de elveszik a munkát a peruiaktól. Nehéz ennél is több embernek segíteni”
Az ecuadori Gerardo Gutierrez is hasonlóan vélekedett: „egy szegény országban nehéz több embernek segíteni, abból a kevésből, ami nekünk van”. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2018. augusztus 27. 14:04
"Peru szombaton vezetett be a szigorúbb határvédelmi rendelkezést, amely előírja, hogy kizárólag érvényes útlevél felmutatásával lehet belépni a területére, a személyi igazolvány már nem elegendő. Ugyanezt a rendelkezést Ecuadorban is megkísérelték bevezetni," Az jó, csak épp Perunak és Ecuadornak nincs közös határa Venezuelával.
Szívemből magyar
2018. augusztus 27. 12:24
A f@szt hasonló, a szomszéd országból érkezett menekülteket "csak" anyagilag megterhelő befogadni, de azt is csak akkor, ha sokan jönnek.
antioxi
2018. augusztus 27. 11:45
A venezuelai válságról (autentikus): https://venezuelaimagyarok.blog.hu/2016/06/22/venezuela_valsag_faq
péterx
2018. augusztus 27. 11:43
A komcsi Maduro a komcsi módszereivel elűzi Venezuelából a kétségbeesett embereket. Itt dél-amerikai összefogásra van szükség ellene, méghozzá önvédelemből, mert egyetlen ország sem képes mások terheit korlátlanul átvállalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!