Svédország tehetetlenül tűri a gyermekházasságot

2018. július 24. 14:24

A választások közeledtével indulatos társadalmi vitát indított el Svédországban a gyermekházasság intézményének kérdése.

2018. július 24. 14:24

A választások közeledtével ismét középpontba került, és indulatos társadalmi vitát indított el a gyermekházzaság kérdésköré Svédországban. Ezzel egy új fejezethez érkezett a Szociáldemokrata-Zöld Párt koalíció és az ellenzék közötti ellentét a bevándorlók integrálásáról – írja a Politico.

A bevándorlás kérdése és a bevándorlók integrációja egyre jobban megosztja a svéd közvéleményt, a szélsőjobboldal népszerűsége pedig folyamatosan növekszik az országban. 

A svéd jogrendszerben továbbra is fellelhetők olyan jogi kiskapuk, amelynek kihasználásával legálisan élhetnek házasságban kiskorú lányokkal felnőtt férfiak.

Annak ellenére, hogy Svédország híres a gyermekjólét iránti elkötelezettségéről, a gyermekvédelmi szabályokat mégsem terjeszti ki a bevándorló közösségekre – nyilatkozták a lapnak aktivisták és törvényhozók. A svédek azzal vádolják a kormányt, hogy túlságosan óvatosan kezelik a kérdést, mert tartanak attól, hogy kulturális szempontból érzéketlennek tűnhetnek.

A hivatalos adatok szerint a házasságban élő kiskorúak száma viszonylag alacsony az újonnan érkezett bevándorló lakosság körében, a svéd Migrációs Ügynökség 2016-os jelentése szerint csak 132 kiskorú menedékkérőt azonosítottak, akik már férjnél voltak, amikor az országba érkeztek. A legtöbb ilyen eset Szíriából, Afganisztánból és Irakból származott. A hivatalos adatok ellenére a valódi szám ennél feltehetően magasabb, hiszen a legtöbb esetet nem jelentik be.

„Svédország nem tájékoztatta megfelelően az ideérkezőket az itteni rendszer működéséről és a svéd társadalom álláspontjáról, sem a gyermekjogok, a nemek közötti egyenlőség és a szülői gondviselésről alkotott svéd nézetekről” – nyilatkozta Juno Blom, aki az ellenzéki liberális párt színeiben indul a választásokon. „Kiemelten védjük a gyeremekek jogait, azt mégis megengedjük, hogy az országba érkező külföldi kiskorúak felnőtt emberek feleségeként éljenek” – teszi hozzá Blom, aki jelenleg a becsületsértéssel járó erőszakos ügyekért felel Svédországban.

Bár 1973-ban Svédország betiltotta azokat a házasságokat, amelyekben egy vagy mindkét fél kiskorú, bizonyos körülmények között lehetett igényelni különleges elbírálást. 2014-ben a korábbi jobbközép kormány megszigorította a törvényt, ennek ellenére ha a kiskorúval kötött házasság külföldön történt, azt a svéd jogrendszer továbbra is elismerte.

Az egyre növekvő külső nyomás hatására a kormány végül úgy döntött, lezárja ezt a kiskaput is, és érvénytelenít minden olyan házasságot, amelyben kiskorúak érintettek. Egy májusi javaslat értelmében Svédország nem ismerné el azokat az külföldön megkötött házasságokat, ahol az egyik vagy mindkét fél 18 év alatti volt házasságkötéskor. Azok pedig, akik kiskorúként kötöttek házasságot külföldön, de Svédországba már nagykorúként léptek be, kötelesek megújítani fogadalmukat a svéd törvények szerint. 

Arról egyelőre nincs szó, hogy az új szabályt hogy kívánja a gyakorlatba átültetni a svéd parlament, de a kérdés a közelgő választások egyik fontos vitatémája lehet.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2018. július 24. 19:57
Biztosan. Durva.
august
2018. július 24. 18:55
:))) Egyet nem értek ebben a témában, hogy végigutazzák a 3 ezer kilométert azonosítás, és papirosok nélkül, január elsejei születési dátummal, majd a családegyesítésnél előkerül a házasságlevél ami bizonyítja hogy a 8 éves Zulejkával házasságot kötött két bombázás között Aleppóban..
atila68
2018. július 24. 18:41
Európa iszlamizálódó része menthetetlen. Ideje újrahúzni a műszaki határzárakat, csak az ellenkező irányba.
antioxi
2018. július 24. 17:54
Itt a kulcs a muszlim férfiak gyermekekkel kötött házasságához: "Mohamed próféta leghíresebb felesége Aisha volt, akit hatéves korában vett feleségül. Aisha későbbi beszámolója szerint a házasságot kilenc éves korában hálták el az akkor 53 éves férjével."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!