Ezerötszáz üveggolyóból álló installáció látható New Yorkban

2018. július 03. 12:41

A 89 éves Kuszama Jajoi japán avantgárd művész 1500 üveggolyóból álló installációja egész nyáron látogatható New York egyik félszigetén.

2018. július 03. 12:41

Kuszama Jajoi japán avantgárd művész 1500 üveggolyóból álló installációja látható  egész nyáron New York egyik félszigetén. 

A Rockaway! 2018: Narcissus Garden című tárlat a Museum of Modern Art (MoMA) rendezésében látható a Rockaway-félszigeten egy egykori repülőgéphangárban.

Klaus Biesenbach, a MoMA német kurátora a „korunk legkalandvágyóbb, leginnovatívabb, leginkább kísérletező kedvű és úttörő művészének" nevezte a 89 éves Kuszamát. 

Az üveggolyókat Kuszama eredetileg 1966-ban a Velencei Biennalén használta fel. Azóta ezt a művét számos alkotásban használta, elsősorban a Polka Dots nevű installációjában. Kuszama generációja legsikeresebb művészévé vált, Tokióban saját múzeuma is van.
„Az ember látja tükröződni magát ebben az 1500 nagy üveggolyóban és érzi a hatalmat. Ez előtt a háttér előtt azonban, amely egy egykor háborús célokat szolgált épület, amelyet az elmúlt években az időjárás szinte teljesen lerombolt, az embernek olyan érzése támad, hogy jobb lenne inkább aktivistává válni" – fogalmazott Biesenbach.

Az évente megrendezendő Rockaway! művészeti kiállítást Biesenbach Patti Smith énekessel közösen találta ki, amikor a félszigeten, melyen mindkettejüknek vidéki háza volt, 2012-ben súlyos károkat okozott a Sandy hurrikán.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rozmarbajusz
2018. július 04. 09:20
Ez nem művészet
a hun
2018. július 03. 23:49
"Az üveggolyókat Kuszama eredetileg 1966-ban a Velencei Biennalén használta fel. Azóta ezt a művét számos alkotásban használta..." Begolyózott szegény. (New York-i művészetbe vászonra kent fekália is belefér. Valószínűleg, pont a MoMA- föllelhető.)
Karvaly
2018. július 03. 13:32
Szerintem ezek acélgolyók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!