EU-s szabályozást változtatna a migráció kapcsán Olaszország

2018. július 18. 13:52

Az embercsempész-hálózatok kapcsán tevékenykedő, Spohia nevű európai uniós misszió szabályzatán módosítana az olasz kormány – derült ki Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter Federica Mogherininek címzett üzenetéből szerdán.

2018. július 18. 13:52

Meg kell változtatni az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő, Sophia nevű európai uniós misszió szabályait a június 28-i EU-csúcstalálkozó eredményeinek tükrében – hangsúlyozta Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének címzett üzenetében szerdán.

A miniszter szerint Olaszország többé nem tekinthető kizárólagos partra szállítási pontnak a Földközi-tengeren kimentett migránsok számára. Az uniós csúcson született egyezség értelmében változtatásra szorul az EuNavforMed – más nevén Sophia – küldetés műveleti terve – emelte ki Moavero Milanesi. Tájékoztatása szerint az olasz felvetéseket már szerdán megvitatják Brüsszelben, az EU-tagországok biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó diplomatáinak ülésén.

Az uniós haditengerészeti művelet 2015 nyarán indult: elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése. Ugyanebben az évben a Matteo Renzi vezette római kormány megerősítette, hogy Olaszország befogadja az EuNavforMed hajói megmentette migránsokat. Azóta a Sophia művelet hajói kivétel nélkül Olaszországba szállították a kimentett migránsok csoportjait. 

Az új olasz kormány azonban június elején betiltotta a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajóinak kikötését, ezt követően Matteo Salvini belügyminiszter nem engedélyezte a kikötést a Sophia hadihajóinak sem.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. július 18. 15:23
Trump megváltoztatja véleményét Észak-Korea atomfegyvereinek leszerelésével kapcsolatban: https://vilagpanorama.hu/2018/07/18/trump-megvaltoztatja-velemenyet-eszak-korea-atomfegyvereinek-leszerelesevel-kapcsolatban/
zakar zoltán béla
2018. július 18. 14:33
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Esvány
2018. július 18. 14:11
A legegyszerűbb megoldás az volna, ha a mentést a líbiai parti őrségre hagynák. A nemzetközi vizeken fuldoklókat pedig tessék szépen visszavinni a kiindulási pontra. Senkit ne érdekeljen, hogy Líbia biztonságos ország-e, ha fél Afrikán keresztül önszántából odament a migráns, akkor ő biztosan annak tartotta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!