Panaszkodik az amerikai dzsihadista, mert Szíriában engednék szabadon

2018. június 07. 10:16

A gyanú szerint a férfi az Iszlám Állam oldalán harcolt.

2018. június 07. 10:16

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán bejelentette, szabadon enged Szíriában egy amerikai állampolgárt, akit azzal gyanúsítottak, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcolt, és akit az iraki amerikai erők őrizetbe vettek 8 hónappal ezelőtt.

A férfi nevét nem hozták nyilvánosságra. A tárca közleménye csak John Doe-ként azonosítja, mintha ismeretlen lenne. A férfi szaúdi-amerikai kettős állampolgár, és közölték, hogy Szíriában engedik szabadon, ahol fogságba esett. „John Doe” egyébként tagadja, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Államhoz. Soha nem is emeltek vádat ellene.

A férfit képviselő az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) nevű jogvédő szervezet a döntést közleményében egy amerikai állampolgár elleni szégyenletes eljárásnak minősítette. A dokumentum szerint az amerikai kormány valójában elismerte, hogy nincs semmi oka a férfi további őrizetben tartására, aki nem jelent veszélyt. Ahelyett azonban, hogy biztonságos helyen elengednék, ehelyett „egy háború sújtotta országban akarnak az út szélére vetni egy amerikai állampolgárt, minden fajta biztonsági garancia nélkül”. Az amit a washingtoni kormány kínál az nem szabadon engedés, hanem halálos ítélet – írták.  

„John Doe” kiszabadulása teljesen váratlan fordulat, az amerikai kormány tavaly szeptemberi fogságba ejtése óta amellett állt ki ugyanis, hogy meghatározatlan ideig fogságban tartja azzal az indokkal, hogy Szíriában az Iszlám Állam soraiban harcolt. 

Az ACLU, amely két hónapja kapott felhatalmazást a férfi védelmére, sikeresen megtámadta azt a döntést, hogy a férfit beleegyezése nélkül Szaúd-Arábiába szállítsák.

Az amerikai igazságügyi tárca szerdán bejelentette, az amerikai hadsereg felajánlotta a férfinak, szabadon engedik egy meg nem nevezett szíriai városban vagy egy szíriai menekülttábornál. A férfi azonban egyiket sem fogadta el, és tiltakozik az ellen, hogy Szíriában engedjék el. A minisztérium ezek után közölte, hogy egy szíriai városban fogják elengedni a férfit.

A bíróság döntése értelmében a férfit 72 órás várakozási időt követően szabadul.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amarna
2018. június 10. 14:04
Na ez egy igen helyes döntés volt!!! Példát kellene venni az amikon ezért !!!!!!
merkur01
2018. június 08. 09:11
" A férfi szaúdi-amerikai kettős állampolgár" Valami nem stimmel, hiszen amerikai honpolgár is. Miért is akarják mindenáron határon kívül tartani?
Csomorkany
2018. június 07. 13:32
Lazák az amerikaiak. Mondjuk nem túl világos a sztori. Ha dzsihadista volt, akkor le kell csukni, rothadjon rá a műanyag lakat. Ha nem volt dzsihadista, akkor némi konzuli jellegű segílykéhez joga volna, utólagos számlafizetéssel. Persze lehet, hogy az egész hír tök másképp van a valóságban.
Mich
2018. június 07. 11:21
a "jogvédők" megakadályozták, hogy a harcost hazaküldjék Szaúd-Arábiába, hát kiteszik ott, ahol elfogták. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!