Önkéntesekkel tartottak hatalmas hadgyakorlatot Svédországban

2018. június 07. 08:41

Teljes önkéntes seregét mozgósította Svédország.

2018. június 07. 08:41

Több mint negyven éve nem gyakorolt mozgósítást teszteltek Svédországban a hivatásos hadsereg támogatásával – írja a Euronews. Az Oroszország és a Nyugat közötti feszültségek állhatnak háttérben.

A szerdai hadgyakorlatban 40 zászlóalj vett részt az ország egész területén. A hadsereg abban bízott, hogy az önkénteseknek legalább fele eleget tesz a behívásnak. A felderítési, védelmi és hadtáp feladatok ellátásában vették igénybe őket a terepen.

Ez az első alkalom 1975 óta, hogy a svéd vezérkar a tartalékosokkal együtt nemzeti szintű gyakorlatot tart. Svédországnak több mint két évszázada nem volt fegyveres konfliktus a területén, nem tagja a NATO-nak, de részt vesz az észak-atlanti szövetség békepartnerségi programjában.

A Euronews cikkéből kideról, hogy a svéd vezetők rendszeresen hivatkoznak Oroszországra, hogy igazolják a haderő korszerűsítését. Így indokolták a tavaly visszaállított kötelező katonai szolgálatot, és azt is, hogy újra egy ezredet vezényeltek Svédország balti-tengeri előőrsére, Gotland szigetére.

A kormány nemrég 4,8 millió példányban egy könyvecskét állított össze „A válság vagy háború esetére” címmel, amelyet postai úton juttattak el a lakossághoz május 28-a és június 3-a között. A húsz oldalas kiadványban leírták azokat a veszélyeket, amelyek az ország lakosait fenyegethetik (háború, merénylet, kibertámadás, súlyos balesetek és természeti katasztrófák), illetve, hogy mit kell tenni ilyen esetekben. A Hidegháború óta nem küldtek ki hasonló instrukciókat a lakosságnak.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lotti
2018. június 07. 22:32
Mondanám, hogy a svédek teljesen megzakkantak. De nem. Csak az ultraliberális vezetőik.
Paul
2018. június 07. 20:39
Ha éleslõgyakorlathoz céltáblát keresnek, lenne ötletem, ami egyben segítene a migránsválság megoldásában is.
Burmin
2018. június 07. 15:36
Amíg Ahmed és Dusmáta fölrobbantja magát, bárhol baszhatják a svédek. Amerikában mi lett a WTC-vel...? Na ennyi...
Akitlosz
2018. június 07. 14:08
Ezek a katonák nem is igazi fekete svédek. Azért vannak feketére maszkírozva, hogy ne lógjanak ki a helyi lakosság közül. Érthetetlen, hogy mi bajuk van a feketéknek Oroszországgal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!