Több mint százezren vonultak fel a moszkvai Vörös téren

2018. május 01. 14:40

Hatalmas felvonulást tartottak Moszkvában.

2018. május 01. 14:40

Több mint százezren vonultak fel a munka ünnepe alkalmából a moszkvai Vörös téren kedden Oroszország Független Szakszervezetinek Föderációja és a kormányzó Egységes Oroszország Párt szervezésében.

A felvonulók plakátjaikon egyebek mellett tiltakoztak a nyugdíjkorhatár tervezett felemelése ellen, valamint követelték az Oroszországban megtermelt profit helyben való befektetését és a frissen végzett szakemberek foglalkoztatásának biztosítását. A demonstráción részt vett Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.

A mintegy 20 millió embert tömörítő legnagyobb szakszervezeti szövetség elnöke, Mihail Smakov közölte, hogy Oroszország-szerte 735 településen mintegy 3 millióan vesznek részt ezen a napon 378 felvonuláson és 499 nagygyűlésen. 

A jelentősebb politikai pártok, így a kommunisták, a liberális demokraták és az Igazságos Oroszország tagjai szintén majálisokat szerveztek. Az Oroszország Munkakonföderációja elnevezésű szakszervezeti tömörülés Szentpétervárra hirdette meg központi rendezvényét. Kemerovóban a 60 halálos áldozatot követelő március 25-i plázatűz miatt kedden nem tartanak ünnepségeket. A tragédiát követő 40 napos gyászidőszak elteltével csütörtökön Kirill pátriárka áldásával Oroszország összes ortodox templomában megemlékező istentiszteletek fognak tartani.

Novoszibirszkben mintegy 3 ezer részvevővel monstrációt tartottak. A 2004 óta az adminisztratív akadályok ellenére is minden évben megrendezett, abszurd karneválba hajló alternatív ifjúsági menet idei fő jelszava az „Északabbra Koreától” volt. A transzparensek egy része a Telegram üzenetközvetítő szolgáltató megkísérelt oroszországi blokkolását figurázta ki. A monstráció hagyománya a TASZSZ szerint az elmúlt években tucatnyi orosz városban – köztük Moszkvában és Szentpéterváron – valamint Ukrajnában, Észtországban és Csehországban is gyökeret vert. 

Az orosz munkatörvénykönyv értelmében május 1. a tavasz és a munka ünnepe, munkaszüneti nap. A május 1-től a győzelem napjáig, május 9-ig tartó ünnepi időszakban a moszkvai tömegközlekedés védelmében rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a fokozott ellenőrzéshez a közlekedési vállalatok 11 ezer rendészét, valamint a rendőrség és a nemzeti gárda 5 ezer tagját mozgósították. Oroszország egész területén fokozott készültségbe helyezték a rendkívüli helyzetek minisztériuma (katasztrófavédelem) egységeit.

Oroszországban egyébként kedden lépett hatályba az a törvény, amelynek értelmében a hivatalos létminimum szintjére, 11 163 rubelre (46 ezer forintra) emelkedik a minimálbér.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2018. május 01. 19:38
"Novoszibirszkben mintegy 3 ezer részvevővel monstrációt tartottak."
farkasflori a vizicsoda
2018. május 01. 16:08
https://24.hu/belfold/2018/05/01/majus-1-ezoterikus-sztalinizmus-kolbasz-es-negerveszely/ orban legszeretettebb ellenzeke is felvonult :DD
farkasflori a vizicsoda
2018. május 01. 15:01
remelem a fidesz is kepviselte putyin legjobb tanitvanyat a jeles unnepen..
Sinkovits Ede
2018. május 01. 14:57
Akkor hamarosan Vitya is elrendeli itthon. Pincsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!