Megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkó és Irán

2018. május 02. 07:59

Marokkó kedden megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal: a marokkói nagykövet már elhagyta Teheránt, a rabati iráni nagykövetséget pedig bezárják.

2018. május 02. 07:59

Marokkó megszakította kedden diplomáciai kapcsolatait Iránnal, mert állítása szerint az Irán támogatását élvező libanoni síita Hezbollah fegyverekkel támogatja a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalmat, a Polisario Frontot.

Neszer Burita marokkói külügyminiszter kedden tájékoztatta az iráni külügyminisztert a döntésről. A marokkói nagykövet elhagyta Teheránt, a rabati iráni nagykövetséget pedig azonnali hatállyal bezárják. Burita hangsúlyozta: bizonyítékaik vannak, hogy a Hezbollah 2016 óta anyagi és logisztikai támogatást nyújt a Polisario Frontnak, a múlt hónapban pedig fegyvereket is küldött az algíri iráni nagykövetség segítségével.

A Hezbollah mindezt tagadja. A síita iszlamista szervezet szerint Rabat vádjai hamisak, s Marokkó amerikai, izraeli és szaúdi nyomásra hozta meg döntését. Nyugat-Szahara 1975-ig spanyol gyarmat volt, ám akkor Mauritánia és Marokkó is magának követelte a területet, ahol a Polisario Front kikiáltotta a „Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságot”. Mauritánia később kivonult, és elismerte a Polisario államát. A terület jelentősebb része viszont Marokkó ellenőrzése alatt áll.

Marokkó 2009-ben egyszer már megszakította kapcsolatait Iránnal, és csak 2014-ben állították helyre őket. Akkor Rabat azzal vádolta Teheránt, hogy megkérdőjelezi a síita többségű Bahreinben hatalmon lévő szunnita dinasztia uralmát.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2018. május 02. 11:26
Van állandóság az arab történelemben....A Polisario Front nevét vagy harminc éve hallottam először.....
Kopa
2018. május 02. 08:10
Előbb utóbb sikerül a legbékésebb arab államot is káoszba vinni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!