Az eurozónába rohannának a románok

2018. május 14. 21:44

Bulgária és Horvátország mellett Románia is kacérkodni kezdett a közös uniós valuta bevezetésének gondolatával: még nagy a lemaradás, de a szándék megvan az euró bevezetéséhez.

2018. május 14. 21:44

Kacérkodik Románia a közös uniós valuta bevezetésének gondolatával – írja a Portfolio a Bloombergre hivatkozva. A lap emlékeztet: az elmúlt időszakban Románia mellett a szintén kevésbé fejlett Bulgária, és Horvátország is bejelentkezett az euróra, mivel nem szeretnék, ha a 2021 és 2027 között tartó uniós költségvetési ciklusban támogatásuk számottevően csökkenne.

Bulgária és Horvátország már konkrét lépéseket is tett, Románia pedig a múlt héten jelentette be, feléleszti a 2015-ben félretett, az euró bevezetésével kapcsolatos terveit, és új stratégia megírásába kezd.

Jurij Kotian, az Erste Bank elemzője kifejtette, az új uniós költségvetésen egyértelműen látszik, az Európai Bizottság ösztönözné az euró bevezetését. A Bloomberg ugyanakkor hozzáteszi: Bulgáriával, Romániával és Horvátországgal ellentétben Közép-Európában nem merül fel az euró bevezetésének gondolata, Magyarországban, Csehországban és Lengyelországban ugyanis nincsenek erre vonatkozó konkrét tervek.

A csatlakozással kacérkodó államok ugyanakkor még messze vannak az euró bevezetésétől: Bulgária egy főre jutó GDP-je még 2019-ben sem éri majd el a 10 ezer dollárt, miközben az EU-átlag 40 ezer fölött jár. A bolgárok egyébként már korábban az euróhoz kötötték valutájuk árfolyamát, idén nyáron pedig az ERM-II árfolyammechanizmushoz szeretnének csatlakozni.

Horvátország 5-7 éven belül állna át az új valutára, míg Románia még nem jelölt ki céldátumot. Ugyanakkor a román vezetés célul tűzte ki, hogy az egy főre jutó GDP-t 2020-ig az EU átlagában a jelenlegi 60-ról 70 százalékra emelnék.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palakon
2018. május 15. 09:55
Ez porhintés. Hazavágnák magukat az euróval, és ezt ők is tudják. Csak helyezkednek.
Kup Lung
2018. május 15. 08:25
Egy gazdasági recesszió esetén eszköz nélkül maradnak az EURO övezet egyes tagjai . Tehát éppen a gyengék érdekei sérülnek hisz az erősek védik recessziókor az érdekeiket . Lásd 2008-as válság . ---- Ezért is kell megvárni az EURO bevezetéssel amíg legalább hasonló termelési szerkezetű és versenyképességűek leszünk mint a nyugatiak . Addig meg tudunk operálni a nemzeti valuta gyengítésével vagy kötvény kibocsátásával nemzeti valutában ha szükséges . EURO-nál NINCS ERRE LEHETŐSÉG ! ----- Szlovákia látszólag jól járt az EURO-val de még nem élt meg recessziós állapotot a valutával. Ill. nekik gyakorlatilag nincs saját nemzeti gazdaságuk még annyira sem mint nekünk vagy a lengyeleknek,cseheknek. Ott minden külföldi érdekeltség. ----- Ugyanakkor kétségtelenül ha a csehek vagy a lengyelek is bevezetnék akkor a gazdasági tehetetlenségi törvények alapján nekünk is be kéne vezetni . De most nem akarják ők még ugyanúgy ahogy mi sem . Pedig a csehek régóta megfelelnek az összes feltételnek .
Robur
2018. május 14. 23:08
A románok mindig jól helyezkedtek a történelemben, mi meg 500 éve mindig rosszul. Lehet tippelni, hogy most mi lesz.
cutcopy
2018. május 14. 23:04
"Bulgária és Horvátország már konkrét lépéseket is tett, Románia pedig a múlt héten jelentette be" Azért csak szép sorjában, előbb a schengeni övezeti tagságért kéne pedálozniuk..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!