Balra nyit az Öt Csillag Mozgalom Olaszországban

2018. április 26. 18:32

Az olaszországi választáson győztes Öt Csillag Mozgalom a választáson bukott Demokrata Párttal folytatja a tárgyalásait a kormányalakításról.

2018. április 26. 18:32

A balközép Demokrata Párt (PD) ügyvivője szerint jelentős előrelépést sikerült elérni az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) folytatott tárgyalásaikon az olaszországi kormányalakítás újabb fordulójában, amelynek eredményeiről Roberto Fico, a képviselőház elnöke csütörtökön számolt be az államfőnek.

Az M5S és a PD közti kormányalakítás lehetőségeinek felmérésével megbízott Roberto Fico először kedden, majd csütörtök délelőtt is egyeztetett a két párt vezetőivel. Ezt követően számolt be Sergio Mattarella államfőnek, aki előzőleg azzal bízta meg, hogy mérje fel az M5S és a (PD) közti kormányalakítás lehetőségét. Roberto Fico a sajtónak annyit mondott, hogy az M5S és a PD között megkezdődött a párbeszéd. A két párt között tovább folytatódik az egyeztetés a PD vezetőségi üléséig. Fico hozzátette, ezzel az államfőtől kapott megbízatását lezártnak tekinti.

Maurizio Martina, a PD ügyvivője úgy nyilatkozott, hogy az Öt Csillag Mozgalom több kérésükre is nyitott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a két párt között vannak különbségek és nehézségek is. A PD május 3-ra hívta össze vezetőségi ülését az M5S-szel közös kormányzás lehetőségének megvitatására.

 Az M5S miniszterelnök-jelöltje közölte, szerződést ajánlottak, ez alkothatja a közös kormányprogramot. Luigi Di Maio hozzátette: vagy sikerül megállapodni a PD-vel, vagy új választásokat kell kiírni. A március 4-i választásokon több mint 32 százalékkal a legnagyobb pártként végző M5S kezdettől hangsúlyozta, hogy a kormányzás érdekében a jobboldali Ligával és a PD-vel is kész közös program alapján együttműködni. Miután ez a Matteo Salvini vezette Ligával nem sikerült, az M5S a PD felé fordult. 

A választásokon 18 százalékkal harmadikként befutó PD-t megosztja az M5S ajánlata. A PD egy része szerint a kormányalakítás lehetősége előnyösebb az ellenzékbe vonulásnál. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányzást, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején. A PD Matteo Renzi volt főtitkár vezette szárnya azonban határozottan ellenzi az M5S-szel való egyezkedést. Elemzők szerint a belső viták miatt a PD akár szét is szakadhat. Az M5S-nek viszont a PD egész szenátusi és képviselőházi frakciójára szüksége van a kormányzáshoz.

Matteo Salvini, a Liga vezetője „hátborzongatónak és szürreálisnak” nevezte az M5S és a PD között zajló „tévésorozatot”. Hozzátette, szerinte rossz vége lesz a két párt közötti „romantikázásnak”. Hangsúlyozta, mivel a márciusi parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot a Liga vezette jobboldali pártszövetség szerezte, ő továbbra is készen áll a kormányzásra, és nyitva hagyja a kaput az M5S előtt. Az M5S azért zárta le az egyeztetést a jobboldallal, mivel egyedül a Ligával kívánt kormányt alakítani és kizárta, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) is részt vegyen ebben. 

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2018. április 26. 22:39
Tu sei stupido?
hentes
2018. április 26. 22:31
Na Boros Imre ehhez mit szól?
teljesenertelmetlen
2018. április 26. 21:10
Összenő, ami összetartozik...
okoskodó fórumlakó
2018. április 26. 20:14
Tudtam, hogy ez lesz. Semmi jót nem néztem ki belőlük. Olaszországban marad a foshalmaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!