Macron közvetítene Törökország és Észak-Szíria között

2018. március 30. 08:07

Franciaország reméli, közvetítésével párbeszéd jöhet létre a szíriai kurdok és Ankara között.

2018. március 30. 08:07

A szíriai arab és kurd harcosokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű fegyveres ellenzéki mozgalom képviselőit fogadta és biztosította támogatásáról csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök Párizsban. 

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a francia államfő tiszteletét fejezte ki az SDF tagjainak áldozataiért és a meghatározó szerepért, melyet a szervezet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben játszik.

Az SDF a nyugati országok leghatékonyabb helyi szövetségese az Iszlám Állam elleni küzdelemben, gerincét a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia adja, amely ellen Törökország offenzívát indított Szíria északnyugati részén. Ezzel kapcsolatban az Élysée aggodalmának adott hangot. Macron viszont a beszélgetésen világossá tette, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel Franciaország is szembenáll, és Párizs elkötelezett Törökország biztonsága mellett.

A francia elnöki hivatal reményét fejezte ki, hogy Franciaország és a nemzetközi közösség közvetítésével párbeszéd jöhet létre az SDF és Ankara között.

Az SDF küldöttségének egyik tagja a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Párizs katonákat fog küldeni Manbidzsba, melyet szintén fenyegetnek a török csapatok. Francia különleges erők jelenleg is vannak Szíriában, de Párizs erről kevés adatot közöl, az ott lévő katonák száma sem ismert. Az elnöki hivatal nem kommentálta a kurd nyilatkozatokat.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2018. március 30. 14:11
Macron azt hiszi, hogy elér a keze Szíriáig, pedig Párizst se tudta megvédeni.
TAVIROZSA
2018. március 30. 11:15
Macron, előbb otthon csinálj rendet !!!!!!!!!!!!!!!!!
röviden
2018. március 30. 10:49
A francia kurdokkal is egyeztetett?
misfits
2018. március 30. 08:56
Szíriának van egy legitim kormánya. Lol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!