Oknyomozó újságírót öltek meg Szlovákiában

2018. február 26. 13:34

Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót és barátnőjét a szlovákiai Nagymácsédon – közölte az Új Szó hétfőn. Az ügyben már Fico és Kaliňák is megszólalt.

2018. február 26. 13:34

Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót és a barátnőjét Nagymácsédon – közölte az Új Szó hétfőn. Értesüléseik szerint a rendőrség éjfél előtt találta meg a 27 éves férfi és nő holttestét egy családi házban. Mindkét áldozaton lőtt sebek találhatóak, a gyilkos azonban elmenekült. 

Mint írják, a Denník N szerint az egyik áldozat Ján Kuciak, az Aktuality újságírója, aki többnyire adócsalások felderítésével foglalkozott. Az utolsó írását Marián Kočnerről készítette, ugyanis főként a Smerhez közeli emberek adóügyeivel foglalkozott. Kočner – az Új Szó szerint –  már meg is fenyegette Kuciakot, mikor az újságíró cikket készített arról, hogy a vállalkozó eladta a Bonaparte komplexumban található lakását. Az oknyomozó arra volt kíváncsi, hogy Kočner az ellene folyó rendőrségi vizsgálat miatt válik-e meg a vagyonától. Az ügyben Kočner megfenyegette az újságírót, ami ellen az Aktuality főszerkesztője is felszólalt. 

A gyilkosságok kapcsán már Robert Fico és Robert Kaliňák is nyilatkozott. Ha kiderül, hogy Ján Kuciak halála összefügg az általa végzett tényfeltáró munkával, akkor ez egy precedens nélküli támadás a szlovákiai demokrácia és sajtószabadság ellen – mondta Robert Fico (Smer) miniszterelnök az Új Szó szerint. Hozzátette: az elkövetőek mihamarabb meg kell találni, hogy büntetésüket kiszabhassák. Robert Kaliňák belügyminiszter a Facebookon tudatta, hogy megszüntette minden programját és visszasietett Pozsonyba, hogy segítse a gyilkosok kézre kerítését.

Az ügyben a Híd is állást foglalt. „Ha a nyomozás során bebizonyosodnak a médiában megjelent feltételezések, melyek szerint a gyilkosság összefügg a fiatal újságíró oknyomozó tevékenységével, akkor ez a sajtó- és véleményszabadság elleni támadás, melyet az egész társadalomnak el kell ítélnie” – áll a párt állásfoglalásában. Hozzáteszik: „Ugyanennyire fontos, hogy ne használjuk ki ezt a tragédiát politikai küzdelmekre” – derül ki az Új Szó cikkéből.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2018. február 26. 17:00
Némely itteni újságírónak is meg kéne csavargatni az orrát, amúgy barátilag.
PiriReis
2018. február 26. 16:30
Véletlenül se hibáznak! Pl.: "Amikor kinyomozzuk" "Amikor kiderítjük" "Amikor fényt derítünk" Végülis politikusok....
silenceCZ
2018. február 26. 14:52
szeritem valószínűbb egy szerelmi háromszög, mint a politikai gyilkosság. ma már az túl macerás, meg a pénz jobban elhallgattat bárkit, mint a Glock 19...
kispufi
2018. február 26. 14:42
Na, az Amnesty Freedom a Szabadságjogokért mélycivil alapítványszervezet már biztos készíti is a jelentését a sajtószabadság állapotáról. Jó, azt egy szóval sem mondom, hogy a szlovákiairól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!