Macron a könyvtárak esti és vasárnapi nyitvatartását szorgalmazza

2018. február 20. 14:32

A francia kormány 2018-ban nyolcmillió eurót fordít a közkönyvtárak nyitvatartásának bővítésére.

2018. február 20. 14:32

Emmanuel Macron francia államfő  és Francoise Nyssen francia kulturális miniszter azt kérte kedden az önkormányzatoktól, hogy hosszabbítsák meg a könyvtárak nyitvartását esténként és vasárnap „a kulturális és társadalmi törésvonalak” csökkentése érdekében.

A könyvtárak nyitvatartása „az emancipációs küzdelem” része és a kormánypolitika „vezérfonala” – fogalmazott a francia elnök kedden Mureaux-ban, az egyik párizsi előváros könyvtárában tett látogatásán.

Franciaország 16 500 közkönyvtára közül alig 135 látogatható vasárnap, és többségük dél és délután 2 óra között zárva tart – derül ki abból a jelentésből, amelyet Erik Orsenna író és Noel Corbin kulturális ügyekért felelős kormánymegbízott készített el a kulturális minisztérium megbízásából. 

Az elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron kifogásolta, hogy a francia nagyvárosok könyvtárai hetente 41 órában látogathatók, míg Koppenhágában 98 órát tartanak nyitva az ilyen intézmények. A kulturális miniszter szerint az is problémát jelent, hogy a francia könyvtárak többségének nyitvatartási idejében az emberek dolgoznak és nem tudnak eljutni a könyvtárakba.  

Hivatalos statisztikák szerint 2016-ban a 15 évesnél idősebb franciák 40 százaléka fordult meg könyvtárban és 12 százalékuk kölcsönzött könyveket. A jelentéstevő Erik Orsenna szerint nem központilag, Párizsban kellene meghatározni a könyvtárak nyitvatartását, hanem helyi szinteken, a lakosság igényei szerint, és a könyvtárakat „kulturális közszolgáltató központtá” kell átalakítani. 

A kormány 2018-ban nyolcmillió eurót fordít a közkönyvtárak nyitvatartásának bővítésére.

(MTI)

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. február 21. 11:17
Erre a hírre valszeg felrobbant az internet. Vajh a Mandi miért szemlézi?
atila68
2018. február 21. 07:36
Megértem én, valahol el kell töltsék az algériai agysebész atomfizikusok az időt két ima közt.
néhai Ch.Pilot
2018. február 21. 03:05
Egy kis populizmusért ő sem megy a szomszédba. Amúgy... Koppnehágával példálózik... Jó is az... ott fél évig éjszaka van és hideg, naná, hogy a (zárt téri) szexen kívül csak olvasással lehet tölteni a szabadidőt. Persze, hogy hosszan vannak nyitva a könyvtárak. Mediterrán vidéken viszont az év nagy részében számtalan más elfoglaltság, illetve szórakozási lehetőség akad.
balsors
2018. február 20. 21:27
No ha Zorbán mondaná ezt, lenne nagy ricsaj a szárnyasoknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!