Tüzet nyitott a mianmari rendőrség buddhista tüntetőkre

2018. január 17. 08:05

Buddhista tüntetőkre lőttek a rendőrök Mianmarban kedd éjszaka.

2018. január 17. 08:05

Tüzet nyitott a mianmari rendőrség kedd éjszaka buddhista tüntetőkre, akik megpróbáltak elfoglalni egy kormányzati épületet a muzulmán rohingják lakta Arakán államban, a rendőrség tájékoztatása szerint hét tiltakozó meghalt, 13-an megsebesültek, többek állapota válságos – írja a hirado.hu.

A mianmari rendőrség szóvivője, Mjo Szoe, szerint a rendőrök először távozásra szólították fel a tömeget, majd figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe gumilövedékekkel, de mivel a tüntetők nem engedelmeskedtek, éles lőszert kellett használniuk a tömegoszlatáshoz.

A tüntetők kövekkel dobálták a biztonsági erőket. Tin Maung Szve, az arakáni kormány titkára azt mondta, hogy egyes tüntetők megpróbálták elvenni a rendőrök fegyvereit. A rendbontásban húsz rendőr is megsérült.

Az eset Mrauk U településen történt. Mintegy négyezer buddhista vett részt a hatóságok által nem engedélyezett, erőszakba torkolló rendezvényen, amelyen az ősi buddhista Arakán királyságra emlékeztek. A szóvivő szerint szerda reggelre már nyugalom volt a városban.

A zömében rohingják lakta Arakán államban rendkívül feszült a helyzet tavaly augusztus óta, amikor is a mianmari hadsereg tisztogató műveletekbe kezdett a rohingják ellen, miután rohingja lázadók több rendőrőrsöt támadtak meg. Azóta mintegy 650 ezer rohingja menekült el a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a szövetségi államban az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2018. január 17. 09:56
Szokásos. Primitív emberek pusztítják és túlnépesedik be a Föld egy természeti csodáiban, élővilágában gazdag területét.
West Ham United
2018. január 17. 08:36
"...miután rohingja lázadók több rendőrőrsöt támadtak meg" Van még kérdés?
mokány
2018. január 17. 08:35
Mianmár (Burma), Bangladessel és Pakisztánnal együtt a Brit Indiához tartozott. Mianmárban volt magas rangú kormányhivatalnok George Orwell apja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!