Mogherini: Jeruzsálemnek közös fővárossá kell válnia

2018. január 22. 10:37

Az EU továbbra is azon dolgozik, hogy Jeruzsálem Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is váljon.

2018. január 22. 10:37

Az Európai Unió elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezése mellett, ugyanis Jeruzsálem számára az egyetlen megfelelő, reális megoldás, hogy közvetlen tárgyalások eredményeképpen Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is váljon – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

A főképviselő korábban hangsúlyozta, az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés (Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozása) mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára.

Mogherini az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tárgyalásai előtt kiemelte, az Európai Unió továbbra is azon dolgozik, hogy előmozdítsa a közvetlen tárgyalásokat Izrael és a palesztinok között.

A miniszterek hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetnek. A miniszterek dönthetnek arról, hogy következő brüsszeli tanácskozásukra meghívják az Arab Liga képviselőit, hogy megvitassák a békefolyamat előmozdításának lehetőségét.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2018. január 22. 21:19
Nem tetszett nekik Jeruzsálemé sem, ma már mégis elfogadnák. Nyilvánvalóan Mekkát, Medinát nem szeretnék megfelezni, de ha odatelepülne egy idegen hatalom, amely ellen semmit nem tudnának tenni, a kettéosztás is elfogadható alternatíva lenne a semmihez képest.
duzur
2018. január 22. 19:20
Persze! Hisz olyan jóban vannak egymással... És hol van a világon még ilyen zseniális megoldás? De pld a szerbeknek és a horvátoknak is lehetne egy közös fövárost ajánlani. És lenne még pár ilyen okos ötletem...
Senye Péter
2018. január 22. 17:46
Ilyesmit az ENSZ már hetven éve elhatározott.
dave
2018. január 22. 13:23
A kereszténységről megint egy szó se esik. Elárulom, hogy egyik fővárosa sem lesz Jeruzsálem. A Szentföld a kereszténység bölcsője, nem a két szemita nép játszótere. Irthatjátok egymást, meg lepapírozhattok amit akartok, ott fogtok belepusztulni a gyűlöletetekbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!