Távoznia kell Merkelnek a ciklus vége előtt csaknem minden második német szerint

2017. december 27. 11:03

Csaknem minden második német szerint a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus vége előtt távoznia kell Angela Merkelnek a kancellári tisztségből, amennyiben ismét megválasztják kormányfőnek – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

2017. december 27. 11:03

A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 47 százaléka gondolja úgy, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének a ciklus vége előtt távoznia kell a kancellári tisztségből, és csak 36 százalékuk támogatja, hogy újabb négy évig Angela Merkel legyen a kormányfő. A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után fordított volt a helyzet, 44 százalék támogatta, és 36 százalék ellenezte, hogy Angela Merkel kitöltse a négyéves ciklust.

Az új felmérés szerint pártja és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) bázisában a többség továbbra is kiáll mellette, 75 százalék támogatja, és csak 17 százalék ellenzi, hogy 2021-ig kancellár maradjon Angela Merkel. Az eddigi és lehetséges következő koalíciós partner, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazói körében viszont erős az elutasítottsága, csaknem kétharmaduk, 64 százalékuk szerint mennie kell a ciklus vége előtt.

A Bundestag többi pártját tekintve a Zöldek szavazóinál a legalacsonyabb, 40 százalékos mindazok aránya, akik szerint a kancellárnak a ciklus vége előtti vissza kell vonulnia, a legmagasabb, 82 százalékos arányt pedig a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) bázisában regisztrálták.

A  CDU/CSU január 7-től 12-ig tárgyal a nagykoalíció folytatásának lehetőségéről az SPD-vel. A szociáldemokraták január 21-én egy rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új kormány így várhatóan húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

(MTI)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2017. december 27. 14:16
Ugyan már! Mi a fenét papolnak a németek?! Azt a két szarházit (Merkel-Schulz) juttatták hatalomra, akik nem csak Németországot, de egész Európát veszélybe sodorták!!! Akik aljas politikája miatt kellett ártatlan embereknek meghalni... Aljas hitleri diktátorok, akik beleavatkoznak fenyegetve, zsarolva, parancsolva más országok belügyébe, akik minden felhatalmazás nélkül cselekedtek Európa nevében..... Ha a németek felelősen gondolkodnak, akkor ezt a két hitleri fajzatot bíróság elé állítják, és nem újra hatalmat nyomnak a kezükbe! A Merkel-Schulz páros hatalomba emelésével a hitleri - Európa ura akarok lenni - elvek mellett állnak ki! Szégyen gyalázat, hogy Hitler után újra dobtak Európának egy mocskos hitler párost! Nem most kell mosakodni, magyarázkodni! A szavazásnál kellett volna bizonyítani, hogy ezeknek a férgeknek bíróság előtt a helyük!
Nannyó
2017. december 27. 13:34
A józan ész szerint a néninek mennie kell. Németországban a migránsok 95 %-a nem dolgozik, mert nem képes rá. A régebben ottélő törökök 48 százaléka szintén nem dolgozik. A bevándorlás Németországba továbbrais folyik, a családegyesítésekkel többszörösére fog nőni az ingyenélő tömeg. Ezt még a nagyképű, nagypofájú németek sem tudják fenntartani. Szét fog esni az államuk, ha mutti még évekig garázdálkodhat.
Kup Lung
2017. december 27. 13:30
Az SPD szavazók nem szeretnék leginkább . Tehát én ebből arra következtetek hogy még rosszabbat akarnak a mi szemszögünkből mint Merkel :) ----- Ugyanis az kérdés hogy nagykoalíciós partnerként bele mennének e egy Kurz-féle figurába a szocik ha a kereszténydemokrata szövetség ilyet is akarna . Nem . Szerintem . Így aztán új választások lennének mert az AFD-t egyelőre nem fogadnák el partnernek . Ez csak egy olyan folyamat végén lehetne mint Ausztriában is napjainkban. ---- Tehát egy bűnbánó Mutti nem a legrosszabb nekünk (sajnálatos de így van) ha a bűnbocsánat el is marad az EU polgárainak a részéről. Az iskolázatlan a pártjával mindenre képes ugyanis .
zakar zoltán béla
2017. december 27. 13:23
IGEN, még ma! S arra kötelezni, hogy a terrortámadásokban elhunytak sírjainál napi 8 órában a mécsesek működését ellenőrizze közmunkásként!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!