Katalán kampány: Mozgósítás börtönből és száműzetésből

2017. december 19. 22:04

Különleges kampány zárult Katalóniában, miután a vezető politikusok Brüsszelből vagy épp a börtönből mozgósítottak.

2017. december 19. 22:04

Katalónia eddigi legrendhagyóbb választási kampányát zárták kedden a pártok, miután az egyik listavezető, Carles Puigdemont Brüsszelből vett részt a szavazók mozgósításában, míg egy másik elnökjelölt, az előzetes letartóztatásban lévő Oriol Junqueras pedig a börtönből üzenve kampányolt az elmúlt hetekben.

Junqueras pártja, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) épp ezért a Madridtól több mint 70 kilométerre, Estremerában lévő fegyintézet bejárata elé szervezett kampányeseményt napközben.

Marta Rovira, a párt választási listájának második helyezettje azt mondta: a lehető legközelebb akartak lenni vezetőjükhöz, akit szerinte azért zártak be, mert tudják róla, hogy ő a legjobb jelölt az elnökségre.

Puigemont, leváltott katalán elnök pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) a nap végén egyszerre több katalán településen tartott választási rendezvénnyel fejezte be kampányát. Ezeken Carles Puigdemont (ahogy az elmúlt hetekben többször is) online kapcsolat segítségével volt jelen. A résztvevők óriáskivetítőn láthatták beszédét.

A csütörtöki választás az október 1-jei függetlenségi népszavazás második fordulója, amelynek tétje óriási, ahogy a politikus mondta nyilvánvalóvá téve, hogy leváltása ellenére továbbra is Katalónia elnökének tekinti magát, és a jövőben is szeretne az lenni.

Alaposan meg mozgatta a tudományos közéletet egy szegedi genetikusi dissztertáció, amely a történeti genetika friss kutatási területét mutatta be. A kutatás állításai fényében újra kellene értékelnünk mindzt, amit a magyarok őstörténetéről és nyelvünk eredetéről gpondoltunk. Vagy talán mégsem? Szentgyörgyi Rudolg, az ELTE adjunktusát kértük meg, hogy segítsen rendet tenni az információk tengerében.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frank
2017. december 20. 08:02
Karattyoló hölgyikék, idióta képviselő fazonok ilyenkor hol vannak?..a pénztárnál állnak sorba a karácsonyi S.Gy-pénzükért! Pont le@ják a demokráciát! Migráncs "értékesebb" a bankszámlájuknak!
Kanóc
2017. december 19. 23:55
Európai értékek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!