Interjúban védte be a vörösterrort az orosz titkosszolgálatok vezetője

2017. december 20. 21:45

Alekszej Bortnyikov szerint a 30-as évek pereinek jelentős része ténylegesen megalapozott volt.

2017. december 20. 21:45

Ahogy azt a Mandiner is megírta, száz éve december 20-án állt fel a vörösterrort és megtorlásokat is elindító szovjet titkosszolgálat, a CSK – népies gúnynevén a Cseka. A lengyel arisztokratából az 1917-es proletárforradalom egyik kulcsfigurájává avanzsáló Felix Dzserzsinszkij alapította Cseka, és a ma is fennálló orosz biztonsági szolgálat, az FSZB között jelentős jogfolytonosság van. A Cseka utódjai között ilyen módon szerepelt többek között az NKVD, majd a II. világháború után a hírhedt KGB is, míg a Szovjetunió összeomlásával a szervezet az FSZB nevet vette fel.

A centenárium meleg fogadtatásra talált az orosz állami szereplők körében, szerdán például maga Vlagyimir Putyin mondott beszédet a titkosszolgálat alapításának 100. évfordulója alkalmából az FSZB hírhedt, Lubjanka téri épületében.

Alekszej Bortnyikov, az FSZB feje pedig a Rosszijszkaja Gazetának adott interjút, melyben a szolgálatok fennállásának elmúlt száz évét értékelte. Mi a The Moscow Times összeállításából gyűjtöttük össze a legérdekesebb részleteket.

Bortnyikov az orosz, vagy szovjet államon belüli árulókról azt nyilatkozta, az ország „folyamatos célpont volt a külföldi államok számára”, és ha épp nem elpusztítani akarták az államot, árulókkal belülről próbálták megosztani azt.

Az 1930-as évek sztálini tisztogatását is részben jogosnak találta az FSZB-vezér: „habár sokan ezt az időszakot a koholt vádak tömeges fabrikálásával azonosítják, a korabeli dokumentumok azt mutatják, a büntetőeljárások jelentős része megalapozott volt”.

Szó esett a szovjet titkosszolgák gúnynevéről is: őket sokáig a népnyelv „csekistáknak” nevezte. Bortnyikov szerint azonban meg kell értenünk, hogy a biztonsági szolgálatoknak semmi közük nem volt a korabeli szovjet hatóságok által elkövetett visszaélésekhez.

Arról, hogy a jelenkori FSZB-nek milyen ideológiája is van, a szolgálat vezetője a következőképp nyilatkozott: „a jelenlegi orosz FSZB független a politikai befolyástól, és nem szolgál pártérdekeket. Az orosz alkotmánynak és a szövetségi jognak megfelelően működik” – mondta, majd hozzátette, munkájukat az orosz elnök, és évről évre egyre több állampolgár nagyra értékeli.

*

Borítóképünkön az akkori KGB Lubjanka téri épülete, előtte pedig Felix Dzserzsinszkij szobra látható. Fotó: RIA Novosztyi

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katzky Márton
2017. december 21. 13:08
" BEVÉDTE ... " MENJ TE A P....BA ... BE ...
Csigorin
2017. december 21. 10:42
Aki annyira nem tud oroszul, hogy azt se tudja hogy a CSK az oroszul CseKa (es nem gunynev, hanem ugy ejtik, nem csékànak mint mi mondanank) az minek ir rola? Amugy meg igaza van. Oroszorszag akkor a nyugati (a nemetet is ideertve) titkosszolgalatok fo celpontja volt. Voltak tulkapasok meg visszaelesek, foleg Jezsov alatt. De epp a demonizalt Berija volt az, aki a tisztogatasokat leallitotta.
koronaszepe
2017. december 21. 04:54
https://444.hu/2017/06/19/putyin-szerint-oroszorszag-ellenfelei-tuldemonizaljak-sztalint
Akitlosz
2017. december 21. 04:52
Van egy igen jó orosz film a Csekáról. Meglehetősen realista alkotás, úgyhogy csak erős idegzetű felnőtt nézőknek ajánlott, ha esetleg valaki még nem látta volna, akkor itt megnézheti: https://www.youtube.com/watch?v=7t_985jhS-4 Ezen a szervezeten nem tudom, hogy mit, hogyan és miért lehet védeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!