Halálos tüntetéshullám: egész Irán lángba borulhat

2017. december 31. 15:40

Már két halálos áldozata van az Iránban egyre súlyosbodó kormányellenes tüntetéseknek. A csütörtökön kezdődő tiltakozások már az ország összes nagyvárosát elérték.

2017. december 31. 15:40

Az iráni kormányellenes demonstrációk csütörtökön kezdődtek, és a BBC szerint mára szinte az összes nagyvárost elérték. A tiltakozások eleinte az áremelések ellen irányultak, azonban nagyon hamar a vallásos vezetés elleni lázadásba csaptak át.

Az egész tüntetéssorozat az ország második legnagyobb városából, az észak-nyugati Meshedből indult, ahol 52 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Innen vált általános, Irán összes nagyvárosát elérő tiltakozási hullámmá, amely már nem csupán a nehéz gazdasági helyzet ellen irányult, hanem a kormány szigorú, vallásalapú politikája ellen is. A tüntetők már a politikai foglyok szabadon bocsátását, illetve az országot vezető Ali Hámenei ajtollah lemondását is követelik.

A tiltakozók a közösségi médiában mozgósítanak, noha a kormány bejelentette, minden illegális gyülekezéssel szemben kemény retorziókkal fog fellépni. A rezsim már korlátozta a legnagyobb internetes oldalak elérését, így az Instagramot is. 

Összecsapásra eddig néhány városban került sor, a legsúlyosabb összetűzések a tiltakozók és kormányerők között Kermán városában zajlottak. A hírek szerint két halálos áldozata is van már az összecsapásoknak.

A rezsimhez hű, iráni Forradalmi Gárda bejelentette, ha a tiltakozások folytatódnak, az ellenállóknak hamarosan a nemzet „vasöklével” kell szembenézniük.

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. január 01. 13:01
A képet elnézve bejött Petőfi Sándor Füstbe ment terv című verse. Egész úton haza felé azon gondolkodám Mit fog majd mondani Iránra a kotkodám.
Rugo
2018. január 01. 12:03
Ha Iránban káosz lesz, akkor Európának végleg befellegzett.
választópolgár
2018. január 01. 02:43
Hogy miért nem szükséges külső beavatkozás, vagy felforgatás, amit egyébként az Irániak nagy része támogatna(!). Erről egy átfogó riport dokumentumfilm készült: https://www.youtube.com/watch?v=ldR6PuNuDHU
3M..
2018. január 01. 00:11
B.Ú.É.K 2018! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!