Távollétében ítélték életfogytiglanra Ratko Mladićot

2017. november 22. 13:25

A volt boszniai szerb hadseregparancsnok kiabálni kezdett az ítélethirdetés közben, mire a Nemzetközi Törvényszék elnöklő bírájának utasítására kivezették.

2017. november 22. 13:25

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladić volt boszniai szerb hadseregparancsnokot szerdán az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék.

Az NT elnöklő bírája, a holland Alphons Orie által ismertetett ítélet szerint Mladić a többi között a srebrenicai népirtásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg.

A „Balkán mészárosának” is nevezett egykori parancsnok elleni vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés – szerepeltek. A bűncselekmények az 1992-1995-ös, mintegy százezer halottat követelő boszniai háború idején történtek.

A most 74 éves Mladić korábban rosszullétre panaszkodott, majd közel háromnegyed órára meg is kellett szakítani az ítélethirdetést, ezt követően pedig a vádlott ügyvédje pedig az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva.

Az ügyben eljáró háromtagú bírói testület elutasította a kérelmet, mire az egykori parancsnok felállt, és kiabálni kezdett. Az NT elnöklő bírájának utasítására ezután kivezették Mladićot a teremből, és nélküle folytatódott az ítélethirdetés.

(Kép és szöveg: MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. november 22. 15:25
Helyes!
GV0917
2017. november 22. 15:24
Száz három évvel ezelőtt I .Ferenc Józsefnek kellett BOSZNIA! Most KINEK KELL?
bakafánt
2017. november 22. 14:20
Bizonyára jó nagy ganéj ez a Mladics.de:addig hiteltelen ez az ún. nemzetközi bíróság,amíg nem ítélkeznek amerikai tábornokok,izraeli vezetők ,brit miniszterelnökök felett.Ott lenne a helye Bushnak,Blairnek,Swartzkopfnak,Obamának is.
triumphator
2017. november 22. 14:11
mi tartott ezen idáig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!