Kínát méltatta Trump Pekingben mondott beszédében

2017. november 09. 10:52

Donald Trump szerint bár Kína brutális kereskedelmi többletének véget kell vetni, nem ítélheti el a kommunista államot amiatt, hogy az a saját állampogárai javára húz hasznot az Egyesült Államokból.

2017. november 09. 10:52

Kritizálta és egyoldalúnak nevezte az Egyesült Államok és Kína között fennálló kereskedelmi kapcsolatot Donald Trump amerikai elnök, ugyanakkor ezért nem a kínai felet, hanem a korábbi amerikai kormányokat hibáztatta – írja az Indpendent.

Trump ázsiai körútján belül Pekingbe is ellátogatott, ahol kifejtette: az Egyesült Államoknak és Kínának „azonnal megoldást kell találniuk azokra az igazságtalan kereskedelmi gyakorlatokra”, melyek Amerika kereskedelmi deficitjét okozzák Kínával szemben. Leszögezte viszont: Nem hibáztatja Kínát. „Végső soron, ki hibáztatna egy országot, amely saját állampolgárai javára húz hasznot egy másik országból? Ezért nagy elismerés jár Kínának” – mondta.

„Valójában a korábbi kormányainkat hibáztatom, amiért nem lettek úrrá kereskedelmi deficit felett, és hagyták azt tovább növekedni”  – mondta, hozzátéve, hogy a korábbi irányvonal „nem fog működni” az amerikai cégek és dolgozók számára.

Kínai látogatásának második napján Trump továbbá 250 milliárd dollár értékű kereskedelmi egyezményekről egyezett meg a kínai vezetővel, Hszi Csin-pinggel. A megállapodás amerikai sugárhajtóművek, autóalkatrészek, cseppfolyósított földgáz és marhahús szállítását is tartalmazzák a kommunista államba. 

A kínai vezető egyúttal megígérte Trumpnak, jobb befektetési környezetet alakít ki a külföldi cégek számára Kínában, és nyitott lesz a külföldi befektetők előtt: „Kína nem fogja bezárni kapuit” , sőt, „még tágabbra fogja nyitni őket” – fogalmazott Hszi Csin-ping.

Kína az Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi többlete októberben a tavalyi év azonos szakaszához képest tovább bővült, 26,6 milliárd dollárt tesz ki. Az év eddig eltelt tíz hónapjának kereskedelmi többlete kínai részről egészen elképesztő, 223 milliárd dollár.

(Fotó: MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. november 10. 07:07
"Az év eddig eltelt tíz hónapjának kereskedelmi többlete kínai részről egészen elképesztő, 223 milliárd dollár." Talán nem kellene mindent Kínában gyártatni! De látszólag nem igen sikerül az a helyben gyártatás.
turáni sólyom
2017. november 09. 11:07
Kína már zsebben tartja az USA-t. A békét Kína már megnyerte.... A jövőt is!
haaszkristof
2017. november 09. 10:55
És így mondta fel Trump a morált a haszonért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!