Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Zöldben utazó vörösök – Kína és a környezettudatos gazdaság

2017. október 11. 16:13

Peking hatalmas erőfeszítéseket tesz gazdasága zöldebbé tételére, aminek új befektetési lehetőségek is megnyíltak számára. A kínai gazdaságban új idők kezdődnek, így a zöld szín lassan jellemzőbb lesz az országra, mint a vörös.

2017. október 11. 16:13
Szalma György

A China Daily Asia beszámol arról: Kína belföldi és külföldi zöld befektetéseinek mértéke és üteme szempontjából is messze túltesznek a világ többi részének hasonló erőfeszítésein. Kína ezzel egyszerre kívánja az elmúlt évtizedek gazdaságfejleszésének nyomán bekövetkezett környezeti károkat helyrehozni, illetve gazdaságának új lökést adni. Robert Baker, a BNP Paribas Bank fenntartható pénzügyi és befektetési és globális piaci részlegének ügyvezető igazgatója ugyanakkor elmondta, hogy Kína rendkívül magas árat fizetett az elmúlt 40 évben a gyors ötemű gazdasági növekedéséért. Ezt a magas árat a természeti környezet drámai mértékű károsításával fizette meg, szakemberek szerint Kína jelenleg a Föld talán legszennyezettebb országa.

A Nemzetközi Energiaügynökség kimutatása szerint a megújuló közlekedéssel és fűtéssel kapcsolatos globális befektetések 74 százaléka, a nukleáris projektek 38%-a, és az energiahatékonysági projektek 27%-a a Kínában történik. Az ázsiai nagyhatalom környezeti/zöld célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ra a megújuló energia felhasználás arányának 20%-ra növeljék, a GDP egységre jutó széndioxid-kibocsátás 60%-kal csökkentsék, azaz a 2015-ös szint alá vigyék. Komoly kihívást jelent az, hogy egyidejűleg biztosítani kell, hogy kapacitás tekintetében elérjék a szükséges szintet. A környezetvédelmi szempontok olyannyira előtérbe kerültek, hogy a kínai megaprojekt, az One Belt One Road is kiemelt figyelmet szentel a fenntartható fejlődésnek és a zöld gazdálkodásnak.

A BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – által létrehozott sanghaji székhelyű NDB (New Development Bank) 2016-ban kiadta az első jüan alapú zöld kötvényt a kínai bankközi kötvénypiacon. A 3 milliárd jüan értékű kötvény csomag célja, hogy projekteket finanszírozzon többek között olyan területeken, mint a megújuló energia, a környezetszennyezés megelőzése és a fenntartható vízgazdálkodás. Az NDB elnökének közlése szerint, készen állnak egy újabb zöld kötvénycsomag kibocsátására a 2017-es év második felében, s ezzel Kína lesz a világ legnagyobb zöld kötvénypiaca. A 2017-es féléves kötvénypiaci jelentés szerint, az ország zöld kötvénykibocsátása 11,52 milliárd dollár volt, amely idén júniusban a globális zöld kötvények 20,3 százalékát teszi ki. A környezettudatos lépések ellenére azonban  jelenleg a kínai gazdaságot továbbra is a hagyományos növekedési/fejlesztési motorok vezérlik, mint például a bankok, az ipari vállalkozások és a gyárak; míg az új befektetések a szolgáltatásokra és a politikailag támogatott ágazatokra összpontosítanak, mondta Yoram Layani, a BNP Paribas egyik ágazati igazgatója. 

Az NBD olyan vezető vállalatokkal foglalkozik, mint például az akkumulátorokat és elektromos járműveket gyártó BYD, a Goldwind technológiai szolgáltató, a környezetvédelmi szolgáltató Everbright és a China Energy Conservation and Environmental Protection Group Corporation. A Hongkongban jegyzett BYD – Kína legnagyobb elektromos járműgyártójának részvényára – 12,5 százalékkal emelkedett az elúlt hetekben. Az előrejelzések szerint a részvények ára a közeljövőben tovább fog emelkedni. A fellendülés hátterében elsősorban az áll, hogy Kína bevezetett egy kettős hitelmegállpodást a belföldi autógyártók számára, amely a benzinüzemű autók üzemanyag-fogyasztásával és az új energiával működő autók gyártásával kapcsolatos.

Az új, hamarosan elindítandó rendelkezés szerint akik nem teljesítik a célokat, más autógyártóktól kell kreditpontokat vásárolniuk, vagy bírságot kell fizetniük, így a BYD az előrelátható közvetlen kedvezményezett. A BNP Paribas elmondása szerint, a befektetők növekvő érdeklődése kíséri a kínai zöld beruházásokat. Az elmúlt három évben a bank 3 milliárd eurót fektetett be zöld alapon és 1 milliárd eurót zöld kötvényekbe, és fenntartható befektetési megoldásokat kínál ügyfeleinek világszerte. A bank arra is kötelezettséget vállalt, hogy megduplázza a megújulóenergia-ágazat finanszírozását: a 2015-ös szintről, azaz 7 milliárd euróról 2020-ig 15 milliárd euróra.

Ma már Kínában egyre több olyan ház akad, ahol a meleg víz ellátását a tetőre szerelt napkollektorból biztosítja a háztartás számára. Mindezek mellett az egész országban hihetetlen ütemű faültetés zajlik, vidéken és a nagyvárosokban egyaránt.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. október 11. 16:46
Nálunk ki is kezdte el szétkúrni a környezetvédelmet izomból? Igen, az az illészolika, aki utána végigroadshow-zta az ellenzéki sajtót, hogy neki milyen szar. Szerencsére el is tűnt, mert kegyetlenül hiteltelen volt a suttyója. De azóta is kurvajól működik a rendszer, a szemétszállítás bedőlni látszik, a szelektív hulladékgyűjtésről meg inkább ne is beszéljünk, egy dilettáns hülyegyerek jobbat hoz össze, mint a fidesz. Paks majd zöld lesz. Legalábbis színre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!