Újabb egykori alkalmazottja perelte be Sara Netanjahut

2017. október 29. 11:32

Újabb volt háztartási alkalmazottja perelte be az izraeli kormányfő feleségét, Sara Netanjahut – jelentette az izraeli média.

2017. október 29. 11:32

Ismét beperelte a miniszterelnöki rezidencia egyik volt háztartási alkalmazottja embertelen viselkedése miatt Sara Netanjahut, az izraeli kormányfő feleségét – jelentette az izraeli média. „Sara Netanjahu megkeserítette az életem” – állította bírósághoz benyújtott keresetében a csak S.R. monogrammal megjelölt huszonnégy éves, háromgyermekes ultraortodox nő, aki néhány hete mintegy húsz munkanapon át takarítónőként dolgozott a miniszterelnöki rezidencia második emeletén, a Netanjahu család személyes lakosztályában. 

„Nem érzem magam embernek, Netanjahu asszony megkeseríti az életem... Kész vagyok. Az itteni munka kikészíti a testet és az egészséget, nagyon remélem, hogy Isten erőt ad nekem” – írta nyolc nappal munkába állása után nővérének küldött sms-üeneteiben. Az ügyvédek csak szombat este álltak elő ezekkel az üzenetekkel, amikor a helyi médiában a kormányfőhöz lojális politikusok és ügyvédek hada szállt ringbe Netanjahu feleségének védelmében. David Bitán, a koalíció elnöke politikai szándéktól vezérelt „ronda összeesküvésnek”, Joszi Kohen, Sara Netanjahu ügyvédje pedig beteg kitalálásoknak nevezte a vádakat.

Oren Gross, a volt takarítónő ügyvédje vasárnap a katonai rádióban elmondta, hogy nem politikai szándékok vezették, és azért fordult éppen hozzájuk jogi képviseletért a volt takarítónő, mert a múltban már kétszer is sikeresen képviselték a rezidencia volt dolgozóját munkáltatójával szemben. A Sara Netanjahu elleni legújabb keresetről pénteken adott hírt a Jediót Ahronót című újság. Az alkalmazott augusztus 27-én állt munkába, és egy hónapig dolgozott a Netanjahu lakosztályon. Az ott tapasztalt embertelen bánásmódért 225 ezer sékel (tizenhétmillió forint) kártérítést követel. 

A vádak szerint nem használhatta a munkahelyén, a második emeleten lévő illemhelyet, hanem az őrökéhez kellett lejárnia. Szigorúan tilos volt ételt és italt magához vennie, és ezért a munkanap végére annyira elfáradt, hogy már nem volt képes hazavezetni sem. A betegesen szigorú tisztasági szabályok miatt naponta mintegy százszor kellett kezet mosnia és rengetegszer ruhát váltania. Alkalmazása utolsó napján a miniszterelnökné kiabált vele és majdnem megütötte, ezért leszaladt a lépcsőn és elfutott előle. Soha többet nem tért vissza a rezidenciára. Távozása után többen megfenyegették, hogy ne emeljen panaszt: az őt közvetítő takarító cég alkalmazottja, a miniszterelnök ultraortodox ügyekben eljáró tanácsadója, majd a rezidencia vezetője.

Nem ez az első Sara Netanjahu ellen benyújtott kereset. Korábban Meni Naftali, a rezidencia volt gondnoka és Gáj Elijáhu, volt alkalmazott is pert, és jelentős összegű kártérítést nyert embertelen bánásmód miatt.

(MTI)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. október 29. 22:25
Egy kis cinizmus: Aki nem öreg, nem beteg, ne tarthasson háztartási alkalmazottat! Amúgy meg, ki a fene tudja innen, kinek van igaza. Ha jobban belegondolok, ez a világ már kezd olyanná válni, mint a feudalizmus, legalábbis az alkalmazottak szemszögéből. Miután véget ér a földi pályafutás, bizony elég nagyon kicsi hely is az örök szendergéshez. Bolond az emberiség, egyesek kínjukban nem tudják, hogyan éljék ki a frusztrációikat, nem kell ehhez Sara asszonynak lenni.
Akitlosz
2017. október 29. 20:17
28 nap? Próbaidő alatt bármelyik fél indoklás nélkül felmondhatja a munkaviszonyt. Ez ilyen esetnek tűnik. Érthető, hogy nem akart a személy ott dolgozni, de miért járna akkor neki az a 17 millió forintnyi összeg? Kiabáltak szegénnyel? Hát ha ezért pénz járna az alkalmazottaknak akkor gyorsan nőne az életszínvonal.
Akitlosz
2017. október 29. 20:13
"A vádak szerint nem használhatta a munkahelyén, a második emeleten lévő illemhelyet, hanem az őrökéhez kellett lejárnia. " Hol használja ugyanazt az illemhelyet a személyzet, mint a vendégek? Hol használják ugyanazt az illemhelyet az alkalmazottak, mint a felső vezetők?
Strassnoff Ignác
2017. október 29. 16:27
Megnéztem a nénit képen. Bájos malac. Csak úgy sugárzik róla a jóindulat. Ennek ellenére azért elég viccesnek tartom a szegény személyzet borzalmas sztorijait. Meg egy kisebb vagyont követelni 20 nap szar munka után..... Le kellett mennie a földszintre szarni-hugyozni. Borzalom. Bevallom becsülettel, ha én lennék az elnök, vagy akár bármilyen rendű-rangú emberke, aki takarítónőt alkalmaz, nem biztos, hogy örülnék neki, ha épp nálam pakolná ki a tegnapi kajáját a kloákájából. Főképp akkor nem, ha van rá más, tökéletes lehetőség is. Mint például ez esetben a személyzeti WC. De például melyik szállodában szokott a szobalány a szobához tartozó klotyóban szarni? Ott is elvárás, hogy ne tegye. Mindegyik perelhetne? Ha naponta százszor kellett a leányzónak kezet mosni, meg egy csomószor átöltözni, azzal gondolom el is ment a munkanapja jelentős hányada. Van rosszabb meló is, mint kezet mosni... Nem ehetett. Ó istenem! Egy felnőtt ember csak kibír egy munkanapot reggelitől, míg nem végez, gondolom úgy 8 óra múlva. Tessék példát venni a hívő muszlimokról! Ramadan idején napkeltétől napnyugtáig nem esznek, nem isznak. Nem dohányoznak, nem dugnak. Ha a Ramadan nyárra esik, ez Európában is azt jelenti, hogy úgy hajnali fél négy tájtól, este kilenc utánig böjt van. A munka mellett is. Egy hónapig. Aztán mégis túlélik. Akkor gondolom 8 órát egy zsidó is kibír. De említhetném azt is, ahogy mondjuk Nyugat-Európában kezelik a vendégmunkások nagy részét a munkáltatók. Ki kéne próbálnia a biboldó kislánynak, lehet sírva rohanna vissza az elnöki lakosztályba dolgozni. Meg ugye egy munkahelyen opció a felmondás is. Akár az első napon is. Na persze akkor nem lehetne kártérítést követelni, a szeparált szarás okán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!