Ők kaphatják az irodalmi Nobel-díjat

2017. október 02. 23:28

A fogadóirodák egy kenyai íróra esküsznek, de Krasznahorkai és Nádas is az esélyesek közt van.

2017. október 02. 23:28

Csütörtökön egy órakor jelenti be a Svéd Akadémia, ki kapja idén az irodalmi Nobel-díjat. A Bustle számba vette, kik lehetnek az esélyesek.

A fogadóirodák szerint a díjra a kenyai író és drámaszerző, Ngugi Wa Thiong'o a legesélyesebb, győzelméért négyszeres pénzt fizetnének. Az író főként Nagy-Britannia kelet-afrikai gyarmatosításának az utóhatásaival foglalkozik, Weep Not, Child című könyve volt az első angol nyelvű regény, melyet egy kelet-afrikai író publikált. Harmadik regénye megjelenése után Thiong'o elhagyta keresztény hitét, és gikuyu nyelven kezdett írni. Művei között esszéket, regényeket, elbeszéléseket, drámákat és gyerekkönyveket találunk; Thiong'o az írás mellett a Yale-en és a New York University-n is tanított.

A második helyen 5/1-es odds-szal a hazánkban is népszerű Murakami Haruki japán író áll, aki 1979 óta 13 regényt és három novellagyűjteményt adott ki. Utána Margaret Atwood, a sci-fi és szürrealista regényeiről ismert kanadai írónő következik a sorban, aki többek között A szolgálólány meséje című sikeres sorozat alapjául szolgáló könyvet is írta, de az esélyesek között találjuk Ámosz Oz izraeli, Claudio Magris olasz és Javier Marías spanyol írókat is. Krasznahorkai László és Nádas Péter a fogadóirodák szerint szintén nagy reményekkel várhatják a csütörtöki bejelentést.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2017. október 05. 07:07
Írónak adni az irodalmi Nobel-díjat. Ez olyan közhelyes.
GV0917
2017. október 04. 17:11
Kölyök koromban feldobtunk egy "sipkát" jó magasra és hangosan üvöltve, egymást tépve marva próbáltuk elkapni. Mindhiába.Volt az osztályunkban egy ikerpár. Szőkék, kék szeműek és nagyon szeplősek.Ráadásul Graetzmacher-nek hívták őket...Ezek ülve nyalták a holdvilágot, akkorák voltak. No őróluk szólt az egész játék, amíg egyszer szomorú vége lett. Utoljára egy mindenféle jelzés nélküli gimnasztyorkában és egy szűk csizmanadrágban, melynek végén térdig érő vászonszárú csizma klaffogott.A kisebbik "fehér egér" volt. Az "aki kapja, az marja" nevű játék örökös -társgyőztese személyesen.Felragyogott a szeme! Kérlek ne mondd, hogy nem! -Miért? Ne kérdezd. Van egy staubod?-szerencsére nekem még volt a tíz darab Munkás cigarettából amelyet reggel vettem egy forintért.Parancsolj Erneszt,de adj belőle az öcsédnek is!Sajna, ő nem velem van. Ő bányában van. Nos mostanában erről valahogy nem írnak... De magukról írt műben, vagy közülük valaki MINDEN DÍJ KIOSZTÁSKOR SZEREPEL. Recskről, a MUSZ-ról, a malenkij robotról valahogy soha. vagy ha írnak is, hamar elfeledik őket, mind a szerzőt, mind a műben szereplőket egyre sűrűbb homály borítja...A feledés homálya.
1000bocs
2017. október 04. 08:13
O.J. Simpson kaphatná az irodalmi Nobel-díjat? Legalábbis a kép alapján:)
nick89
2017. október 03. 23:12
Nálunk Gogolák elvtársnő megosztva Zsótival kapja a díjakat. (Nem Gogolák et.-nőt, hanem a díjat osztják term.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!