Izrael rakétával támadt egy szír katonai létesítményre

2017. szeptember 07. 14:48

A csapás célpontja egy vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó létesítmény, egy kiképzőtábor és egy föld-föld rakéták tárolására használt épület volt.

2017. szeptember 07. 14:48

Izrael légicsapást mért csütörtökre virradóra egy szíriai katonai létesítményre az ország nyugati részén, a támadásban ketten életüket vesztették és jelentős anyagi károk keletkeztek – közölte a szíriai hadsereg, megerősítve az izraeli média értesüléseit. A Meszjaf közelében található létesítmény elleni támadásban az izraeli légierő négy repülőgépe vett részt.

A rakétákat a libanoni légtérből lőtték ki helyi idő szerint hajnali három óra körül – pontosított közleményében a szíriai katonaság. A hadsereg óva intett „a hasonló ellenséges tevékenységek veszélyes következményeitől a térség biztonságára és stabilitására nézve”.

Helyi nézőpont

A légitámadás a Háárec című izraeli újság honlapja szerint rendhagyó, mert ez volt az első Szíria elleni izraeli katonai akció a szíriai ellenzék és a kormányzat között júliusban megkötött fegyverszünet óta. Amosz Jadlin, a katonai hírszerzés volt főnökének Twitter-bejegyzése szerint nem szokványos bevetés történt, mert a megtámadott szíriai létesítményben többek közt precíziós, nagy pontossággal célba juttatható rakétákat is gyártottak, amelyek szerinte meghatározó jelentőséggel bírnak majd egy következő háborúban.

Mivel a Szíriában civilek ezrei ellen bevetett vegyi fegyvereket előállító gyárat is lőtték, ha Izrael áll a légicsapás mögött, akkor ez egy dicséretes, morális szempontból helyes akció volt Jadlin szerint. Jeruzsálem ezzel a támadással nem csak Szíriának, hanem a nagyhatalmaknak is üzent – állítja Jadlin. Egyrészt azt, hogy a Szíriában telepített orosz légvédelem nem akadályozza meg katonai lépéseit, másrészt azt, hogy nem engedi stratégiai fegyverek kifejlesztését, és továbbra is érvényesnek tekinti a biztonsága érdekében korábban meghatározott határvonalakat.

Külső vélemények

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet előzőleg azt jelentette, hogy az izraeli légierő ez alkalommal nem a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyverszállítmányt támadott, mint korábban többször. A csapás célpontja a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának (CERS) vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó létesítménye, egy kiképzőtábor és egy föld-föld rakéták tárolására használt épület volt, ahová állítólag a Hezbollah harcosai és az iráni hadsereg tisztségviselői is gyakran jártak –értesült a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező központ. Az OSDH öt sebesültről adott hírt.

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy a CERS szaringáz előállításával is foglalkozik. Ezt az idegmérget vetették be Hán Sejkúnban április 4-én. Az ENSZ vizsgálóbiztosai szerdán a szíriai kormányerőket tették felelőssé a legalább 83 halálos áldozatot követelő támadásért, és háborús bűncselekmény elkövetésével vádolták Damaszkuszt.

Az ENSZ szerint a szíriai kormányzati erők az immár több mint hat éve tartó polgárháborúban 27 alkalommal vetettek be nem hagyományos fegyvereket, csak idén áprilistól júliusig hét ízben.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. szeptember 08. 16:25
Mi ez ahhoz képest amit Líbiai táborokban müvelnek szadista arabok, odatelepített arabokkal ! Külsö ellenörök szerint, a pokol, üdülötábor ahhoz képest...
repulok
2017. szeptember 07. 16:07
A zsidóknak 2000 éven át, saját hazájuk sem volt. Ezt most minden áron szertnék megvédeni. Ha nem demonstrálnák időnként fegyveres erőiknek hatékonyságát, a környező országok; Egyiptom, Szíria, Jordánia, Irak felé, akkor már régen lemosták volna őket a térképről. Ne felejtsétek el, Izrael ma, ugyanolyan multikulturális nemzet, mint az USA! Pechükre ők ellenséges országokkal vannak körülvéve, akiknek a vallása nem tartja bűnnek egy zsidó megölését...
OberEnnsinnen
2017. szeptember 07. 16:02
"A támadásban az izraeli légierő négy repülőgépe vett részt. A rakétákat a libanoni légtérből lőtték ki. " Libanon Izrael része lett? Lemaradtam valamiről, vagy annyira sportszerűek, hogy saját földről nem támadnak át a határukon másokat? Csak ez lehet, megint tanulhatunk...
C.Dömötör
2017. szeptember 07. 15:43
Kérem, ne szóljon senki meggondolatlanul ehhez a hírhez! Nekik szabad! Mindenki más csak jóváhagyhatja. Ez van. Mert ,,ez egy dicséretes, morális szempontból helyes akció volt", na még szép, hogy is kételkedhetnénk. S az ENSZ, Izrael fedőszervezete tapsol hozzá. Nem mondanak le Nagy-Izraelről, mert megtehetik. Úgy ahogy néhány európai országot is megvehetnének, kilóra, ezt mondta legalábbis valamikori miniszterelnökük. Különben is a miniszterelnökeik, micsoda gyönyörű példányai voltak természetnek, és milyen becsületesek, ó! Ben-Gurion a kérlelhetetlen, Golda Meir, akiről az a meggyőződésem, hogy puszta kézzel kitekerte volna a palesztin csecsemők nyakát, ha lett volna alkalma, Begin a terrorista, Peres, Rabin, Scharon a mészáros, ennyi szép ember! A héten olvastam egy interjút az olimpián (1972) meggyilkolt vívóedző özvegyével, akinek volt egy figyelemre méltó mondata: ,,Ők (ti: a németek) keményen megrekedtek a nácizmusban." 27 évvel a háború után! Örökre. De nem így Izrael, a béke szigete, ők csak az előnyükre változtak, és csak védekeztek, akkor is ha támadtak. Mint most is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!