Francia kormányszóvivő: Keserű a győzelem Angela Merkelnek

2017. szeptember 25. 11:36

Angela Merkel kancellárnak keserű győzelmet hoztak a német szövetségi parlamenti választások Christophe Castaner francia kormányszóvivő szerint.

2017. szeptember 25. 11:36

Christophe Castaner francia kormányszóvivő szerint Angela Merkel kancellárnak „keserű győzelmet” hoztak a német szövetségi parlamenti választások, amelyeken előretört „a nagyon erőszakos, nagyon radikális szélsőjobboldal”.

Ez a győzelem keserű

Először is üdvözölni kell Angela Merkel győzelmét. Ez a negyedik, és amikor Franciaországban azt látjuk, hogy egy kormányfő negyedik alkalommal győz, akkor eléggé csodáljuk” – fogalmazott a kormányszóvivő hétfőn a BFM hírtelevízióban. „Aztán viszont, igen, jól látjuk, hogy ez a győzelem keserű. Keserű, mert együtt járt a nagyon erőszakos, nagyon kemény, nagyon radikális szélsőjobb előretörésével, és Németországban még inkább, mint máshol” – tette hozzá. 

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló, bevándorlás- és iszlámellenes AfD a szavazatok 12,6 százalékával kerülhet be a Bundestagba. Emmanuel Macron francia államfő vasárnap este a Twitteren gratulált a német kancellár győzelméhez, és biztosította arról, hogy Franciaország „eltökélten” folytatja az együttműködést Németországgal Európáért, az AfD eredményére azonban nem tért ki 

Eltökélten folytatjuk az együttműködést

Felhívtam Angela Merkelt, hogy gratuláljak neki” – írta a köztársasági elnök. „Eltökélten folytatjuk az alapvető együttműködést Európáért és hazáinkért” – tette hozzá Emmanuel Macron. Christophe Castaner kormányszóvivő szerint „a francia-német viszonyban lényeges, hogy van egy motor, amely lehetővé teszi a változásokat az európai színtéren”. Jelezte, hogy Emmanuel Macron kedden a párizsi Sorbonne egyetemen mutatja be részletesen az Európai Unió reformjára javasolt útitervét, amelyen „együtt dolgozott Angela Merkellel”. 

Erős és hatalmas Európára van szükség

Az ötlet egyszerű: azt kell megérteni, hogy ha harcolni akarunk a nacionalizmusok és a populizmusok ellen a belpolitikában, erős és hatalmas Európára van szükség, amely védelmez és amely felszabadít. Ma nem ez a helyzet, ezért újra ki kell találni Európát” – mondta a kormányszóvivő. A francia elnök az elmúlt hónapokban számos kezdeményezést tett azért, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatokat Párizs és Berlin között, s a Nagy-Britannia európai uniós kiválását (Brexit) követően a két ország együtt tegyen javaslatokat az EU reformjára. Ebben Angela Merkel és a német szociáldemokraták (SPD) is partnernek mutatkoztak.

Az FDP elutasítja Macron francia tervét

Miután azonban vasárnap este a CDU/CSU-val eddig koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) kijelentették, hogy ellenzékbe vonulnak, a Zöldek és az FDP részéről egyaránt jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni a kormányzati együttműködés lehetőségéről a CDU/CSU-val, de csak akkor lehet szó közös kormányról, ha fő célkitűzéseiket megvalósíthatják. Christian Lindner, az FDP elnöke többek között kijelentette: az FDP elutasítja Emmanuel Macron francia elnök azon tervét, hogy a hazai össztermék (GDP) több százalékából – azaz több száz milliárd euróból – álló közös költségvetése legyen az euróövezetnek, ha mindennek csak az a célja, hogy a németek befizetéseiből támogassák a francia állam fogyasztását, vagy Olaszországban Silvio Berlusconi volt kormányfő gazdaságpolitikai hibáinak kijavítását.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. szeptember 25. 17:27
" „Eltökélten folytatjuk az alapvető együttműködést Európáért és hazáinkért” – tette hozzá Emmanuel Macron." Mi van anyakomplexusos buzika, nektek szabad a kettőtök hazájáért tenni, csak a gyarmatoknak nem?
kisfejsze
2017. szeptember 25. 17:04
kiváncsian várom újhelyi pista reagálását.
antioxi
2017. szeptember 25. 13:59
Ezennel megkezdődött a németek lázadása a "polkorrekt" baromság ellen! ps: Várható volt és ez csak a kezdet (ld. AfD)
Einar
2017. szeptember 25. 13:12
Nektek már annyi, ti már Afrika vagytok! Nem tanultatok semmit! Most a történelem kamatostól visszaadja a leckét Trianonért a migráció képében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!