Soros izraeli ellenfelét korrupcióval vádolják

2017. augusztus 15. 13:15

Pénzmosással, korrupcióval, valamint csalással vádolják, és fogva tartják Beny Steinmetz milliárdos üzletembert Izraelben – jelentette a Calcalist kedden. Beny Steinmetz Soros György egyik legnagyobb izraeli ellenfele.

2017. augusztus 15. 13:15

Soros György izraeli ellenfelét, Beny Steinmetz milliárdost pénzmosással, korrupcióval és csalással vádolják az izraeli hatóságok – írja a Calcalist, a Jediót Ahronót című újság gazdasági melléklete kedden. 

Az izraeli milliárdost a korrupciós botrány miatt fogva is tartják, és hétfőn döntött az izraeli bíróság a fogvatartásának meghosszabbításáról. A bíróság szerint új, drámai bizonyíték merült fel, amely igazolja, hogy Beny Steinmetz külföldi tisztviselők megvesztegetésében is érintett. 

Nem csak Steinmetz bukott

Steinmetzet négy társával együtt azért fogták el, mert a rendőrség gyanúja szerint a világban több helyen, köztük Guineában és Romániában megvesztegették a köztisztviselőket, valamint pénzmosást és csalást folytattak. A vádak szerint Steinmetz harmincmillió dollárnyi (mintegy nyolcmilliárd forintnyi) kenőpénzt fizetett ki üzleti érdekeinek előreviteléért, amiért cserébe ötmilliárd dolláros (mintegy 1350 milliárd forintos) hasznot könyvelhetett el.

Beny Steinmetz-cel együtt letartóztatták Tal Silberstein politikai és stratégiai tanácsadót, Ehud Barak és Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnökök, és mellettük Benjámin Netanjahu kormányfő volt konzultánsát, valamint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) emiatt hétfőn azonnali hatállyal menesztett tanácsadóját. A rendőrség fehérgalléros bűnözőkkel foglalkozó osztálya elfogta a Bezeq, Izrael legnagyobb telekommunikációs vállalatának ideiglenes igazgatóját, David Granotot is, akit azonban kihallgatása után szabadon engedtek. A másik két kihallgatásra vitt üzletember nevét nem hozták nyilvánosságra, de bejelentették, hogy mind az öt gyanúsított irodáját és otthonát is átkutatták a rendőrök. 

Steinmetz ellen nyomozás folyik az Egyesült Államokban és lakóhelyén, Svájcban is, mert svájci bankszámlák felhasználását gyanítják az ügyletekhez. 

Steinmetz szerint Soros áll a háttérben

A milliárdos üzletember a bíróságon „politikai üldöztetéssel” vádolta az izraeli bűnüldözőket, szerinte Soros György magyar származású amerikai üzletember ellene folytatott kampánya és egy meg nem nevezett nő hamis tanúvallomása felelős a letartóztatásáért. 

Soros és Steinmetz már régóta háborút folytat egymással az izraeli üzletember afrikai ügyletei nyomán, de Steinmetz szerint Soros személyes ellenszenve áll a háttérben. Soros György azt állítja: az, hogy Guineában leleplezték a megvesztegetést, csak része az Afrikában és Kelet-Európában a korrupció ellen folytatott hadjáratának.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
djcs
2017. augusztus 15. 17:21
Sejtés.
djcs
2017. augusztus 15. 16:39
Létezik olyan héber kifejezés egyáltalán, hogy: tisztességes
balbako_
2017. augusztus 15. 16:03
Ez Soros taktikája. A maffiózói mindenkit korrupcióval vádolnak.
zakar zoltán béla
2017. augusztus 15. 15:14
Pukk ide, pukk oda! Pukk-pukk! Jobb egy kicsit szerényebbnek és szegényebbnek lenni! A pénzhajszolása semmivel sem betegesebb dolog, mint a drogozás, a hatalom iránti mon(M?)ománia:-//-!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!